GLAVNI PREDATOR PRIJE DINOSAURA

Pronađen divovski rak duži od metra

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 02.06.2011 11:55
  • Objavljeno 02.06.2011 u 11:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Znanstvenici su na jugoistoku Maroka pronašli ostatke golemog prethistorijskog raka duže od metra

Neobična je zvijer milijunima godina vladala oceanima u vremenima prije dinosaura. U razdoblju kambrija, prije 542 do 501 milijuna godina, ta su stvorenja bila najveće životinje na Zemlji. Bilo je to doba evolucijske eksplozije u kojoj su se beskralježnjaci razvili u mnoštvo novih vrsta poput morskih crva.

Pretpostavlja se da su neki anomalocarididi mogli dosegnuti dužinu od dva metra. Bili su mesožderi, a njihova usta naoružana oštrim zubima zatvarala su poklopci nalik na blende, odnosno zaslone fotoaparata. Takva oprema omogućavala im je da jedu oklopljena stvorenja poput trilobita. Imali su velike oči i pokretne ljuske kojima su slobodno plivali morima.

Znanstvenici su već ranije pronašli neke fosile anomalocaridida, međutim ti su primjerci bili dugi oko 0,6 metara.

'Ovaj je rak bio dovoljno velik da se cijela vojska njime hrani mjesec dana – bio je golem i bez sumnje vrlo ukusan', rekao je suautor istraživanja Derek Briggs, direktor Prirodoslovnog muzeja Yale Peabody.

Analize uzoraka pokazale su također da su te životinje dominirale morima 30 milijuna godina dulje nego što se prije mislilo, otprilike do prije 472 milijuna godina. Znanstvenici su ranije zabilježili da njihovi fosili nestaju u slojevima starim oko 510 milijuna godina.

'Pitanje je bilo jesu li izumrli ili jednostavno nismo naišli na prave stijene', rekao je Briggs.

Novi nalazi pokazali su da je taj drugi odgovor točan. Naime, meko tkivo životinja obično se raspadne prije nego se stigne fosilizirati. Zato su fosili mekušaca vrlo rijetki. Nasreću, marokanski je rak zatrpan slojem zemlje koji je dobro očuvao njegovo meko tijelo.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!