NA PUTU DO ISTINE

Prisjetite se što se sve događalo prije Muskove kupnje Twittera: Slijede li nakon euforije otkazi?

29.04.2022 u 19:59

Bionic
Reading

Musk je ovaj potez nazvao ključnim preobratom čovječanstva, kada, bar jednom, treba zauzeti stav i dozvoliti istini da dođe na vidjelo. Kritičari, doduše, ovaj slijed događaja nazivaju agresivnim preuzimanjem jednog od najmoćnijih društvenih medija u SAD-u

Jedna od najzanimljivijih i nedvojbeno najbizarnijih priča u svijetu moderne tehnologije ona je o milijarderu Elonu Musku i njegovoj svađi s Twitterom. Premda u velikom broju objava čitamo o poslovnoj strani priče i filozofiji slobodnog izražavanja, konačni cilj vlasnika Tesle i SpaceX-a nedvojbeno je bila svojevrsna osveta utjecajnoj društvenoj mreži zbog koje je i završio na sudu.

Kako god okrenuli, zadnje poglavlje stare ere Twittera završilo je pretvaranjem utjecajne društvene mreže u Muskov proverbijalni vrtić u kojem mu više nitko neće moći prigovarati na onom što piše - zato što je sad on njezin vlasnik.

Donosimo kronološki slijed sage o tehno milijunašu i društvenoj mreži koja mu nije dozvolila da radi što hoće.

Sve je počelo regulatorima

Puno prije nego što je vlasnik Tesle uopće rekao da će kupiti Twitter financijski regulatori iz SEC-a rekli su da Muska i Teslu mogu odvući na sud zbog njegovih objava te su čak zatražili od federalnog suca da zabrani bogatašu neograničeno tvitanje.

Musk se naljutio i počeo govoriti o promjenama u svijetu društvenih mreža

Nakon što su regulatori potakli suca da ograniči Muskove objave, on je objavio da 'ozbiljno razmišlja osnovati svoju društvenu platformu'. Valja naglasiti da je u vrijeme ove objave već uplatio novac za kupovinu Twitterovih dionica.

  • +8
Elon Musk, TED 14. travnja 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Glenn CHAPMAN / AFP / Profimedia

Musk je kupio 9,2 posto dionica Twittera - bez javne objave

Twitter je povukao naoko potpuno neočekivan potez. Vlasnik tvornice raketa i električnih automobila odlučio je investirati u omraženu mu društvenu mrežu, kupivši 9,2 posto kompanije investicijom od 2,9 milijardi dolara.

Musk se nećkao oko ulaska u izvršni odbor

Twitterov direktor Parag Agrawal putem objave najavio je da će Musk dobiti mjesto u izvršnom odboru kompanije. Agrawalova poruka došla je nakon serije neobičnih Muskovih objava u kojima je na glas razmišljao objavivši zajednici od 80 milijuna pratitelja pitanje o tome 'umire li Twitter' i naglasivši sve manji broj objava poznatih ličnosti na toj društvenoj mreži. Agrawal je nakon toga objavio da milijarder ne želi ući u odbor. Muskovu odluku potaknulo je ograničenje prema kojem svaki dioničar može imati maksimalno 14,9 posto dionica kompanije - što se remetilo s njegovim kasnijim planovima.

Dioničar je odvukao Muska na sud zbog neobjavljivanja velike investicije u Twitter

Dioničar Twittera je ubrzo nakon dramatične investicije odlučio tužiti Muska zato što nije otkrio investiciju veću od pet posto - nakon što se to tražilo od njega. Odgađanje mu je naime omogućilo da kupi još veću količinu dionica po niskoj cijeni i proda Twitterove dionice po višoj cijeni.

Musk je 14. travnja dao ponudu za kupovinu cijelog Twittera

Milijarder je objavio da je spreman platiti 54,2 dolara po dionici kako bi kupio cijelu kompaniju za 43,4 milijarde dolara. Iznio je ponudu SEC-u i objavio to na Twitteru nekoliko sati prije nego što je završio na dirljivom intervjuu za TED.

Musk je svoju 'istinu' opisao na TED-u

Kontroverzni direktor Tesle i SpaceX-a znao je što treba učiniti - ispričati svoju verziju priče tijekom konferencije TED2022 prije nego što protivnici uspiju reagirati. Potražnja za govorom bila je toliko velika da je TED odlučio prijenos razgovora učiniti javnim.

Izvor: Društvene mreže / Autor: TED

Twitter se u jednom trenutku uspaničio

Twitterov upravni odbor 15. travnja objavio je da kompanija usvaja kratkotrajni plan - 'otrovnu tabletu' kojom bi se internom prodajom dionica smanjila cijena i spriječilo Muska da kupi kompaniju.

Musk je nakon toga nastavio po svome: pokušao je sakupiti novac koji trenutno ne posjeduje. Podsjetimo, premda slovi za najbogatijeg čovjeka na svijetu, on ne raspolaže velikom količinom gotovine. Za to će mu, izgleda, trebati malo financijskih akrobacija koje neminovno uključuju malo prodaje i malo posudbe.

Twitter je razmišljao o ponudi...

Prema izvorima bliskima Reutersu, Twitter bi mogao objaviti da je postignut dogovor o plaćanju 54,20 dolara po dionici, prema zadnjoj Muskovoj ponudi, nakon što se odbor sastane i preporuči transakciju dioničarima Twittera. Međutim isti izvori upozoravaju da je moguće i to da dogovor propadne u bilo kojem trenutku.

Tržište je isprva na potencijalnu kupnju reagiralo sa sumnjom s obzirom na to da Musk nije odavao detalje o financiranju. O kupnji Twittera pregovarao je u osobnom svojstvu. Zasad nijedna strana nije komentirala navode, no situaciju pomno prati i tržište. Naime dionice Twittera porasle su za 4,5 posto, na 51,15 dolara u predtrgovanju.

...i onda ju je prihvatio

Nakon razmišljanja o ponudi Twitter je prihvatio Muskove uvjete. Kompanija će, prema službenoj objavi, završiti u milijarderovim rukama za 44 milijarde dolara. Musk je predstavio svoj plan financiranja u izvješću SEC-u: sastoji se od posudbe u iznosu od 25,5 milijardi dolara i 21 milijarde privatnog kapitala.

'Sloboda govora temelj je funkcionalne demokracije, a Twitter je digitalni gradski trg na kojem se raspravlja o temama vitalnima za budućnost čovječanstva', rekao je Musk u objavi. 'Također Twitter želim napraviti boljim novim značajkama, otvorenim algoritmima, borbom protiv spama i autentifikacijom svih ljudi.'

Miješane reakcije

Nakon potvrde o zaključenom ugovoru Twitter je nedvojbeno ušao u novu eru. Dok se dio javnosti, uglavnom demokrati, pribojavao Muskove autoritativne moderacije, suosnivač Twittera Jack Dorsey podržao je to rekavši da je 'Elon jedina osoba kojoj vjeruje'.

Pad dionice Tesle

Kupovina Twittera nije prošla bez posljedica za američku burzu. Dionice Muskove kompanije Tesla tako su odmah nakon preuzimanja zaronile za 12 posto. Najbogatiji čovjek svijeta kupio je novu igračku, no platio ju je cijenama dionica svojih tvrtki. Kako bi financirao Twitter, trebao mu je novac, a da bi ga se domogao, prodao je četiri milijarde dolara vrijednog udjela u Tesli i SpaceX-u.

Nakon euforije stižu otkazi?

Musk je u službenoj objavi nakon preuzimanja Twittera objasnio da će ga pretvoriti u centar slobodnog govora, uz naglasak na autentifikaciju svih ljudi, borbu protiv botova te konačno - otvaranje algoritama javnosti kako bi stvorio povjerenje. Još jedan potez koji, čini se, planira učiniti te koji nije najavio uključuje - otkaze.

Prema izvješću Bloomberga, vlasnik Tesle planira stabilizirati troškove svoje društvene mreže i podići joj vrijednost serijom otkaza. Ako se išta može zaključiti iz 'razrješivanja' cijelog PR odjela u Tesli, onda je to da će se slična stvar napraviti i s Twitterom - konkretnije, odjelom za donošenje pravila. Musk je nakon kupnje Twittera mimovima optužio direktoricu i djelatnike spomenutog odjela zbog zabrinutosti oko milijarderova preuzimanja društvene mreže.

Konačno, na mreži se pojavio i neobjašnjen fenomen povećanja broja pratitelja desničara i pada pratitelja ljevičara, što sam Twitter još nije uspio objasniti. Kako god okrenuli, Twitter bi s novim vodstvom mogao sabotirati deset godina nastojanja u moderiranju lažnih vijesti.

Zašto je to napravio?

Premda Muskovu kupnju Twittera mnogi opisuju kao potez potaknut altruizmom, najjednostavnije objašnjenje je i dalje - prkos. Jedna od najvećih društvenih mreža na svijetu zamjerila se najbogatijem čovjeku na svijetu i svi gledamo rezultat toga.

Musk je preuzeo Twitter, više nikome ne mora slati financijska izvješća i sve što želi napraviti je preoblikovati mrežu u ono što smatra ispravnim. Kako će to utjecati na američku političku scenu i hoće li labavljenje moderacije pogurati Twitter prema još većim ideološkim raskolima? Odgovore bismo mogli dobiti i prije nego što to očekujemo.