U ČEMU JE STVAR?

Sraz tehno milijardera: Zašto se ne vole Bill Gates i Elon Musk?

23.04.2022 u 08:07

Bionic
Reading

Dva čovjeka koja se ubrajaju među najbogatije ljude na svijetu već neko vrijeme odapinju otrovne strjelice jedan prema drugome

Zadnjih nekoliko godina osnivač tvrtki Tesla i SpaceX Elon Musk i suosnivač Microsofta Bill Gates javno su se sukobljavali oko raznih tema, u rasponu od kriptovaluta do koronavirusa.

Dok Muskovi okršaji s Jeffom Bezosom, suparnikom u svemirskoj utrci, traju već blizu dva desetljeća, njegovi problemi s Gatesom tek su nedavno isplivali na površinu.

Iako njihov sukob nikad nije prerastao u nešto ozbiljno, Gates i Musk javno su svima stavili do znanja kako se razmimoilaze u mišljenjima i stavovima.

Dobra je Tesla, Porsche je bolji

Gates je u razgovoru objavljenom 2020. godine rekao kako je Tesla potaknula inovacije i šire prihvaćanje električnih vozila. Usprkos tome, kupio je električni Porscheov model Taycan, ne Teslin Model 3.

Nakon što je Gates to podijelio s javnošću Musk je uzvratio tvitom u kojem je naveo kako ga razgovori s bivšim dugogodišnjim prvim čovjekom Microsofta i nisu baš nešto naročito dojmili.

Prozvao ga je i zbog članka na blogu iz kolovoza 2020. godine u kojem se Gates upitao je li praktično izrađivati poptuno električne kamione.

Kad su ga na Twutteru pitali što misli o tome, Musk je tvitnuo kako Gates nema pojma.

Rat oko koronavirusa

I Musk i Gates izdvojili su značajne iznose u korist borbe protiv pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Gates je donirao 100 milijuna američkih dolara putem zaklade Bill and Melinda Gates, dok je Musk prenamijenio dio Teslinih pogona za proizvodnju respiratora.

Ali, Musk je od početka pandemije često umanjivao ozbiljnost prijetnje koju koronavirus predstavlja i protivio se mjerama društvene distance i izolacije.

Ne samo što je dovodio u pitanje podatke o broju umrlih od bolesti COVID-19, već je i promicao netestirani lijek za malariju hidroksiklorokin kao učinkovit u brobri protiv koronavirusa.

Tijekom intervjua za CNBC Gates - koji se inače isticao u borbi protiv koronavirusa - nije štedio riječi kritizirajući Muska, poručivši mu kako se treba držati onoga što razumije (električna vozila i rakete), a cjepiva ostavi na miru.

Musk je ponovno uzvratio objavama na Twitteru, rekavši kako glasine o tome kako su Gates i on ljubavnici potpuno neistinite.

Pojačao je pritisak tijekom intervjua za New York Times, kad je Gatesa nazvao praznoglavcem koji nema pojma čime se on bavi. Musk je podsjetio Gatesa kako njegova tvrtka izrađuje strojeve za cjepiva za CureVac, tvrtku u koju je i sam Gates uložio.

Podbadanje zbog bitcoina

U razgovoru za Bloomberg Gates je odlučio upozoriti svijet na bogatstvo Elona Muska i histeriju oko kriptovalute bitcoin.

I inače skeptičan oko bitcoina, priznao je kako strepi zbog manije koja se podigla oko te digitalne valute, naročito zbog toga što njena vrijednost može biti dramatično promjenjena nakon samo jednog Muskovog tvita.

"Ako imate manje novca nego Elon, vjerojatno biste trebali pripaziti što radite", rekao je Gates tada, 'Elon ima hrpu novca i prilično je sofisticiran. Ne brine me hoće li vrijednost njegovih bitcoina nasumce rasti ili padati'.

  • +5
Bill Gates Izvor: Profimedia / Autor: PBG / PA Images / Profimedia

U drugom razgovoru, za emisiju The Late Late Show with James Cordon, Gates se osvrnuo na milijardere koji su se upustili u svemirsku utrku i nastoje kolonizirati druge planete. Ustvrdio je kako njega više zanima iskorjenjivanje bolesti na Zemlji.

Iako nije nikog spomenuo imenom, poznato je kako Musk želi poslati ljudsku posadu do Marsa u bliskoj budućnosti, piše Yahoo.