SARKAZAM (SE NE ISPLATI)

Prijeti mu 37 godina zatvora jer je na internetu uvrijedio kraljevog psa

15.12.2015 u 15:25

Bionic
Reading

Na tajlandski vojni sud ovih dana je stigao slučaj u kojem je zaposlenik jedne tvornice optužen za omalovažavanje kraljevog ljubimca. Thanakorn Siripaiboon je optužen zato što je na internetu ostavio 'sarkastičan' tekst vezan za psa, a sudit će mu se i za pobunu i uvredu kralja

Zbog svojih tekstova na društvenim mrežama Siripaiboon bi mogao završiti iza rešetaka na čak 37 godina, a ovaj slučaj je opet razbuktao rasprave oko kampanje monarhije za njenu zaštitu i onemogućavanje kritike vojnih vladara.

Koju je točno uvredu ovaj radnik uputio kraljevom psu vojska nije htjela otkriti, navodi njegov odvjetnik Anon Numpa za New York Times. No, ovakvi slučajevi su sve učestaliji na Tajlandu. Lani je jedan pripadnik akademske zajednice optužen da je uvrijedio kralja preminulog prije četiri stoljeća, a vlasti su pokrenule i istrage oko 'uvreda' čak i na veleposlanstva različitih zemalja.


Zakon koji je na snazi u toj zemlji onemogućava ogovaranje kralja, kraljice, zakonitih nasljednika ili regenta, no malo tko je mogao pomisliti da se zakon 'širi' i na ljubimca kraljevske obitelji.

New York Times navodi i kako je nakon uhićenja na društvenim mrežama i medijima bilo iznenađujuće malo govora o slučaju, izgledno zbog straha od uhićenja i optužbi. Zemlju je u više navrata kritiziralo nekoliko tijela UN-a te različite grupe za ljudska prava, no vojna vlast je takve stvari odlučila ignorirati.