SAVJETI & TRIKOVI

Pretvorite Windows 8 u ‘sedmicu’ ili XP

10.10.2014 u 07:02

Bionic
Reading

Ne može se reći kako Windows 8.x nije donio brojne nadogradnje po pitanju sigurnosti i performansi, no mnogima zapreku predstavlja upravo sučelje. Iako je najavljen Windows 10, sustav nije ni blizu dovršetka pa se valja snaći. Stranica MakeUseOf.com donosi nekoliko trikova kojima se 'osmica' vizualno može pretvoriti u nešto prihvatljivije

1. Valja 'srediti' Start izbornik

Osnova iskustva korištenja starijih Windows sustava je bio Start izbornik. Promjena je 'teška' pa dok se čeka na Windows 10 stvari može olakšati Classic Shell. Ovaj program omogućava tri različita stila Start izbornika, onaj klasični, klasični s dva stupca te Windows 7. Prilagodljivosti je pregršt, a što je najbitnije, moguće je potpuno izbjeći korištenje Start ekrana.

2. Odabir posebnih tema

Nakon što korisnik instalira već spomenuti Classic Shell, valja se okrenuti i temama. UXStyle i UXThemePatcher su osnova prilagođavanja Windows tema, što Microsoft onemogućava u sustavu. Nakon toga slijedi korak tri:


3. Instalacija prilagođenih tema

Nakon sređivanja prethodnih programa, teme je moguće instalirati tako da ih se stavi u C:\Windows\Resources\Themes folder na računalu. Nakon instalacije, dovoljno je desnim klikom na radnoj površini odabrati Personalize i vidjeti nove opcije.

Oni koji žele izgled i osjećaj Windows 7 operativnog sustava ne trebaju tražiti dalje od ove teme. Oni koji pak žele Windows XP, valja probati Royal VS. Istovremeno za obje teme valja reći kako je uz Classic Shell onda potrebno pronaći i posebnu Start tipku s odgovarajućim dizajnom.

Nešto više o svemu je moguće pročitati na stranici makeuseof.com