EVO I ZAŠTO

Pretraživanje pogrdnih riječi na Twitteru dovodi Trumpa na prvo mjesto

27.01.2017 u 10:13

Bionic
Reading

Pretraga pojmova 'fascist', 'asshole', 'bigot', 'racist' na društvenoj mreži u proteklih par dana rezultirala je time da na prvom mjestu redovito osvane 45. američki predsjednik, Donald Trump. Neke od pretraga su za sada uklonjene, no algoritmi za pretraživanje jednostavno su 'kopali' ono što je popularno na mreži (a izgledno i van nje)

Glasnogovorništvo društvene mreže Twitter odbilo je reći na koji točno način njihovi algoritmi pružaju rezultate, no malo je vjerojatno da je u pitanju interna 'šala' ili 'greška u sustavu'. Ono što jest vjerojatno je da rezultati pretrage uzimaju u obzir sve tvitove koji spominju Trumpa uz vezane riječi.

Nije u pitanju ni prvi put da se ovakvo što dogodilo. Još 2005. Google je objasnio tzv. 'googlebombs' za vrijeme ere predsjednika Busha. Kada bi se pretraživalo pojmove 'miserable failure' ili 'failure' među prvim rezultatima bi iskočila biografija tadašnjeg predsjednika. Internetski div pojasnio je i kako nerado žele 'uređivati rezultate pretraga kako bi izbjegli ovakve probleme'.

Pisanje o Trumpu i Twitteru u medijima diljem svijeta sasvim sigurno je dodatno pojačalo identične rezultate pretraga, no društvena mreža je po svoj prilici ipak uklonila dio rezultata. Trump se na prvoj poziciji u rezultatima pretraga našao još kod pojmova 'putin', 'tiny hands', 'asshat' i dr.

Da nije riječ o podvali sugerira i činjenica da se pod rezultatima pretrage 'corrupt' na prvom mjestu našla i Hillary Clinton: