GRANICA SE BLIŽI

Prestaje li vrijediti Mooreov zakon?

  • Autor: M. W./Gizmodo
  • Zadnja izmjena 19.07.2015 09:05
  • Objavljeno 19.07.2015 u 09:05
Brian Krzanich Intel

Brian Krzanich Intel

Izvor: Promo fotografije / Autor: Intel

Mooreov zakon kaže kako se broj tranzistora u integriranom kolu udvostručuje svake dvije godine. Intel je desetljećima uspješno držao korak s ovim opažanjem svog suosnivača Gordona Moorea. No, sad su zapeli

Dosad je bilo moguće ugurati više tranzistora u integrirano kolo zahvaljujući otkrivanju novih procesa proizvodnje. Zadnji korak naprijed u tom smjeru bio je osmišljavanje 14-nanometarskih tranzistora na procesorima iz serije Broadwell.

Serija procesora Kaby Lake, koju Intel planira pustiti na tržište tijekom iduće godine, neće donijeti pomak prema još manjim tehnologijama. Daljnje smanjivanje možemo očekivati u drugoj polovici 2017., kada će stići serija Cannonlake s 10-nanometarskom tehnologijom.


I šef Intela Brian Krzanich priznao je kako su dvije godine iz Mooreovog zakona danas bliže 2,5 godine. To je znak kako se bližimo gornjoj granici onog što možemo izvući iz čistog silicija.

IBM je objavio kako može napraviti tranzistore koristeći 7-nanometarsku tehnologiju, ali uz korištenje silicij-germanija. Novi materijal tranzistorima omogućava brži rad i troši manje energije, zbog čega ih je moguće nagurati više u čip.

Više:Gizmodo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!