STREAMING NA YOUTUBEU

Pratite i vi uživo dok NASA spušta još jednog robota na površinu Marsa

26.11.2018 u 12:45

Bionic
Reading

InSight Lander trebao bi sletjeti što je mekše moguće na područje Crvenog planeta nazvano Elysium Planitia oko 21 sat po našem vremenu

Američka svemirska agencija danas će pokušati po osmi put uspješno spustiti robota na Mars. InSight Lander, svemirska letjelica koja je nastajala skoro deset godina i koštala gotovo milijardu američkih dolara, trebao bi sletjeti što je mekše moguće na područje Crvenog planeta nazvano Elysium Planitia.

  • +6
Planet Mars Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

To, naravno, neće biti ni lako niti rutinski. Letjelica teška 680 kilograma ući će u Marsovu atmosferu oko 21 sat po našem vremenu brzinom od oko 19,3 tisuća kilometara na sat, pri čemu treba preživjeti zagrijavanje nastalo zbog trenja i potencijalno opasne pješčane oluje.

obaraju s nogu

Čuda svemira: Ove zvjezdane maglice zbilja izgledaju kao da su naslikane

Pogledaj galeriju

Atmosfera će tek donekle usporiti letjelicu, pa će InSight također upotrijebiti i gotovo 12 metara širok nadzvučni padobran te potisnike za spuštanje kako bi smanjio brzinu na tek kojih osam kilometara na sat prije no što dotakne tlo nogama opremljenim za ublažavanje udarca.

Meko slijetanje važno je kako bi teret kojeg InSight nosi ostao neoštećen. InSight je kratica za Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy, and Heat Transport, što znači kako nosi opremu za seizmička i geodetska istraživanja te 45,7 centimetara dugu toplinsku sondu koja može sama prikupljati uzorke te robotsku ruku s pet prstiju koja će instrumente postaviti na površinu. Cilj istraživanja je prikupljanje više podataka o nastanku, razvoju i sastavu Marsa.

NASA će emitirati dva prijenosa uživo. Prvi će biti popraćen razgovorima uživo sa stručnjacima i trajat će od podneva do 16 sati. Taj će prijenos biti nastavljen od 20 do 21:30 sati uz komentare i vijesti u kojem će sudjelovati znanstvenici i inženjeri.

Mission Control Live: NASA InSight Mars Landing Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA Jet Propulsion Laboratory

Drugi prijenos pratit će događanja u središtu misije u Jet Propulsion Labu u Pasadeni (SAD) tijekom istih razdoblja, piše Wired.