NIJE ZADOVOLJAN

Poznati dizajner popljuvao Windowse 8

20.11.2012 u 17:38

Bionic
Reading

Jakob Nielsen, guru među dizajnerima korisničkih sučelja, zadnje je izdanje Microsoftova operativnog sustava nazvao 'čudovištem' i 'izmučenom dušom'

'Windows 8 spaja dva stila korisničkih sučelja u jednom proizvodu', objavio je na svom siteu useit. 'Na pametnim telefonima i tabletima, on je nalik dr. Jekyllu - izmučena duša koja se nada iskupljenju. Na stolnim računalima, više je kao gospodin Hyde - čudovište koje terorizira jadne uredske djelatnike i guši im produktivnost.'

Našao je dvanaest korisnika Windowsa i ljudi koji nemaju iskustva s Microsoftovim operativnim sustavom te ih pustio da se sami snalaze s osmicom. Tvrdi kako nisu mogli prepoznati koje su aplikacije predstavljanje kojom živom pločicom.

U teoriji, kaže dalje, ideja je privući korisnike stalnim pregledavanjem novih fotografija i drugog zanimljivog sadržaja u sklopu pločica. 'No, rezultat je stalno trepćuće, neuredno okruženje koje izgleda kao da tucet maškara koji istovremeno urlaju na vas', kaže Nielsen.

Problem su i novi komplicirani pokreti, zato što od korisnika traže visoki stupanj preciznosti i učenje napamet hrpe novih radnji.

A ikone su plošne, jednobojne i grubo pojednostavljene. Korisnicima ne samo što se neće svidjeti, već ih neće ni razumjeti, prognozira Nielsen.

Na tabletu Surface propustili su bolje iskoristiti zaslon, a na svim platformama je preteško pronaći čak i obične funkcije, kao što su 'pretraži' i 'podijeli'.

Microsoft se u više navrata hvalio kako je osmica softver koji je više testiran nego bilo koji drugi dosad prije no što je pušten u prodaju.