kolateralne žrtve korone

Potraga za čarobnim skvalenom: Utrku za cjepivom protiv Covida-19 životima bi moglo platiti čak 500.000 morskih pasa

06.10.2020 u 21:13

Bionic
Reading

U izradi potecijalnog cjepiva neki istraživači okrenuli su se skvalenu, spoju koji nastaje u jetri morskih pasa. Bude li se koristio za potrebe čovječanstva, mnoge već ionako ugrožene vrste morskih pasa mogle bi uskoro izumrijeti

Skupina za zaštitu morskih pasa procjenjuje da bi čak 500.000 morskih pasa moglo biti ubijeno u utrci da se proizvede učinkovito cjepivo protiv Covida-19. Naime nekoliko kandidata za cjepivo zahtijeva sastojak iz jetre morskih pasa, a kako se pojačava pritisak da se ono proizvede, morski psi mogli bi postati kolateralne žrtve bitke s pandemijom novog koronavirusa, piše magazin Smithsonian.

Farmaceuti su posebno zainteresirani za masne jetre morskih pasa koje proizvode spoj zvan skvalen. To je traženi sastojak kozmetičkih pripravaka zbog njegovih hidratantnih svojstava. No skvalen se u izradi cjepiva koristi kao 'pomoćno sredstvo' koje može izazvati jači imunološki odgovor, piše Miami Herald.

Koliko je poznato, pomoćne tvari trenutno koristi 17 potencijalnih cjepiva od ukupno 176 kandidata u pretkliničkim i kliničkim procjenama. Pet pomoćnih sredstava cjepiva temelji se na skvalenu. Jedan od njih je MF59 te sadrži oko 9,75 miligrama skvalena po dozi.

Kad bi se MF59 koristio u cjepivima proizvedenim za liječenje svih ljudi na svijetu, trebalo bi pobiti gotovo 250.000 morskih pasa, procjenjuje Shark Allies, neprofitna organizacija koja se zalaže za očuvanje ove vrste. A ako bi za zaštitu najvjerojatnije bile potrebne dvije doze cjepiva, to znači da bi stradalo pola milijuna morskih pasa.

Stefanie Brendl, osnivačica i izvršna direktorica Shark Alliesa, vjeruje da se to neće dogoditi. No bude li zdravlje čovječanstva ovisilo o skvalenu, buduća proizvodnja cjepiva protiv koronavirusa mogla bi prorijediti ionako već ugrožene vrste morskih pasa, od kojih su neke na pragu izumiranja.

'Oslanjati se na ulje iz jetre morskih pasa kako bi se izradilo cjepivo za ljude, to je uistinu suludo', smatra Brendl. 'Divlje životinje nisu pouzdan izvor i ne mogu podnijeti stalan komercijalni pritisak. Lov na morske pse ionako je već na kritičnoj razini', ističe.

Industrija skvalena godišnje već ubije oko tri milijuna morskih pasa, izvještava Miami Herald. Mnoge vrste već su u opasnosti od izumiranja jer se suočavaju s prijetnjama zbog prekomjernog ulova i trgovine perajama. Riječ je o gotovo 100 milijuna žrtava ljudske pohlepe i nezajažljivosti.

Potraga za cjepivom mogla bi desetkovati populaciju morskih pasa, a neke bi vrste mogle i izumrijeti Izvor: Društvene mreže / Autor: National Post

Mlatovke, velike bijele psine i kitopsine neke su od najcjenjenijih vrsta kad je u pitanju skvalen. Na udaru su vrste koje žive u dubokim morima: skvalen morskim psima pomaže da održavaju plovnost pod vodom, a oni koji žive u dubljim vodama imaju masniju jetru. Međutim vrste morskih pasa iz dubokog mora dugo i polako rastu, što otežava oporavak od prekomjernog ribolova. Stručnjaci strahuju da će ovisnost o skvalenu morskih pasa samo ubrzati njihovo izumiranje.

Ugrožene vrste morskih pasa: Mlatovke, velike bijele psine i kitopsine Izvor: Profimedia / Autor: Ardea

Brendl smatra da bi se u izradi farmaceutskih proizvoda trebalo okrenuti biljnim alternativama poput maslinovog ulja, šećerne trske, bakterija i kvasca. Te opcije mogu biti skuplje do 30 posto i treba puno više vremena da se ekstrahiraju od skvalena iz morskih pasa.

'Netko će neizmjerno profitirati od globalnog cjepiva', kaže Brendl. 'Razumno je onda od proizvođača tražiti da počnu razmišljati o pouzdanoj i održivoj proizvodnji.'