PIŠE: DRAŽEN TOMIĆ

Poslovanje u pokretu ugodnije je uz 4G

02.06.2015 u 07:34

Bionic
Reading

Brza 4G mreža možda baš u ovome trenutku nije potrebna svima, ali tko mora skidati i slati velike datoteke, bez ovog i ne može više funkcionirati. Jer osim brzine, kao što smo već naglašavali, iznimno je važna stabilnost mreže. I tada je 4G mreža najbolji izbor

Pogotovo se to odnosi na poslovne korisnike, ali i sve one kojima video i fotografije na društvenim mrežama predstavljaju veliko zadovoljstvo. Iako internetski sadržaji, ako izuzmemo video i fotografije ne zahtijeva velike brzine, za prijenos datoteka i sinkronizaciju bez 4G to samo traje i traje.

Mnogima danas u poslovanju, onom mobilnom i u pokretu nije dovoljan primjerice e-mail, SMS, jer pratiti poslovanje, biti u tijeku primjerice sa zalihama na skladištu, novim prezentacijama i podacima kada se obraćate korisnicima važno je uvijek biti online i to brzo.

Mnogi me već dulje vrijeme pitaju kakav im uređaj treba, moraju li kupiti nove i najskuplje uređaje da bi se spojili na 4G mrežu. Svaki mobitel ili tablet, ako korisnik na svojoj SIM kartici odnosno u svojoj tarifi ima uključen 4G može se odmah spojiti i uređaj sam prepoznaje takvu brzu mrežu. Prema trenutačnom stanju na tržištu sve više pametnih telefona u gotovo svim cjenovnim razredima podržava 4G i to je upravo preduvjet i za operatere, ali i sve druge korisnike da 4G bude mnogo više korišten u svakodnevnom poslovanju, ali i životu.

Treba uzeti u obzir da je otvaranjem digitalne dividende odnosno prebacivanjem televizije s digitalnog emitiranja telekom operaterima ostao prazan frekvencijski spektar za 4G. Slijedom tehnologije najbolja pokrivenost signalom u Hrvatskoj dolazi uz korištenje takvog slobodnog frekvencijskog spektra za 4G, i to oko 800 MHz.

Vratimo se mi poslovanju u pokretu koje je uz 4G zaista mnogo jednostavnije. Međutim, kako se mreža još gradi, nemojte uvijek očekivati da sve bude savršeno, jer prema najavama o ulaganjima za ovu godinu Hrvatski telekom trebao bi pokriti većinu hrvatske populacije. U gradovima je pokrivenost sad već odlučna, ali i u mnogim drugim dijelovima Hrvatske. I drugi na tržištu grade svoje 4G mreže, tako da ćemo opet kao korisnici imati izbor među najboljim mrežama što je svakako važno i turistima od kojih su mnogi upravo oni kojima treba poslovanje u pokretu i dostupnost ureda uvijek i svugdje.