umjetna inteligencija

Posljednje zbogom: Microsoft umirovio virtualnu pomoćnicu Cortanu

14.08.2023 u 10:49

Bionic
Reading

Baš kao što je ranije ove godine bilo i najavljeno Microsoft je zauvijek isključio utičnicu Cortani, virtualnoj pomoćnici u Windowsima

Još u svibnju, Microsoft je objavio da se Cortana, digitalna glasovna asistentica unutar Windowsa ukida. Njezina zamjena postaje Windows Copilot, osobni asistent temeljen na umjetnoj inteligenciji koji radi slične stvari, ali s generativnim jezičnim modelom i manje osobnosti. Copilot može odgovoriti na pitanja o sustavu Windows, sažeti dokumente, predložiti Spotify popise za reprodukciju i tako dalje.

Pod pretpostavkom da već niste onemogućili Cortanu, ona zapravo neće umrijeti osim ako ne primijenite najnovije ažuriranje za Windows 11. Ako to učinite, ona više neće biti dostupna na vašem računalu, pridruživši se Clippyju na otpadu odbačenih Microsoftovih pomoćnika.

U objavi na stranici na kojoj najavljuju kraj podrške za Cortanu u sustavu Windows i Teams nalazi se napomena da će ‘Cortana u Outlooku za mobilne uređaje i dalje biti dostupna’.

Službena stranica Microsoft Cortane sada sugerira korištenje druge umjetne inteligencije, a u što se možete uvjeriti usmjerite li web preglednik na ovu adresu.