ZAVRŠILA EDUKACIJA

Policija i carina sada još lakše prepoznaju ilegalni softver

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 26.03.2014 06:40
  • Objavljeno 26.03.2014 u 06:40
CD DVD softver

CD DVD softver

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Program obuke državnih službenika zaduženih za provedbu prava intelektualnog vlasništva i autorskog prava na softver proveden je tijekom ožujka u četiri najveća hrvatska grada

Udruženje BSA | The Software Alliance, Ministarstvo unutarnjih poslova, Carinska uprava Ministarstva financija i udruženje BOA - Brand Owners Association objavili su uspješan završetak programa obuke o licenciranju softvera i krivotvorenju robe na hrvatskom tržištu, provedenog tijekom ožujka diljem Hrvatske.


Nositelji prava i nadležna tijela proveli su obuku tijekom ožujka u četiri najveća hrvatska grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Obuci je nazočilo više od 160 predstavnika nadležnih tijela - Ministarstva unutarnjih poslova i Carinske uprave Ministarstva financija.

Među ostalim, obuka je obuhvatila direktive i smjernice EU, a pripremili su je i održali udruženja BSA i BOA te predstavnici nositelja prava. Obuka je podijeljena na utvrđivanje licenciranosti računalnih programa, prepoznavanje i zaštita originalnih proizvoda zaštićenih registriranim žigovima, carinsku provedbu prava intelektualnog vlasništva prema Uredbi 608/2013 te postupanje prema krivotvorenoj robi na tržištu

'Cilj udruženja BSA jest promocija licencirane uporabe softvera kako bi se osigurali ujednačeni uvjeti razvoja industrije i lokalnog gospodarstva. Zadovoljstvo nam je biti dijelom projekta u sklopu kojeg je provedena obuka državnih službenika, a koja će dodatno poboljšati zaštitu i provedbu prava intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj', rekla je Ivana Jurin Puhalo, pravna zastupnica BSA u Hrvatskoj.

'Početkom siječnja ove godine na snagu je stupila uredba 608/2013 koja donosi nove mehanizme u carinskoj provedbi prava intelektualnog vlasništva. Carinska je uprava, ukidanjem Državnog inspektorata, u potpunosti preuzela kontrolu nad provedbom prava intelektualnog vlasništva te postupanja prema krivotvorenoj robi na tržištu, pa su detaljne obuke carinskih službenika poželjne su i dobrodošle', izjavio je Ninoslav Babić, viši upravni savjetnik iz Carinske uprave Zagreb.


'Zaštita intelektualnog vlasništva jedan je od prioriteta MUP-a. U strateškom planu za razdoblje od 2014. do 2016. godine, izražena je potreba da se osnaži otkrivanje kaznenih djela protiv intelektualnog vlasništva. Posebno nas veseli suradnja s drugim agencijama kao i s nositeljima prava bez čije potpore ne bismo mogli kvalitetno obavljati svoj posao', ocijenila je Kristina Posavec, voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet MUP-a.

BSA zaprima anonimne prijave o softverskom piratstvu putem besplatnog telefona 0800/32 32 32 i e-mail adrese infocroatia@bsa.org. Svaku prijavu koja pobuđuje sumnju na umnožavanje, korištenje ili distribuciju nelicenciranog računalnog softvera, BSA provjerava prije prosljeđivanja nadležnim tijelima ili korištenja raspoloživih pravnih sredstava za zaštitu autorskih prava svojih članova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!