NEĆETE VJEROVATI

Pogledajte let robota veličine muhe!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 03.05.2013 15:38
  • Objavljeno 03.05.2013 u 14:23
robot muha

robot muha

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Američki su znanstvenici jučer objavili da su konstruirali prve leteće robote koji su maleni poput muha, a sposobni su izvoditi fascinantne zračne manevre

Robo-muha je izgrađena od ugljikovih niti, teška je tek djelić grama, a krila pokreće super brzim elektroničkim mišićima. Stručnjaci s Harvarda vjeruju da bi se njihov izum mogao koristiti u operacijama spašavanja. Primjerice mogao bi letjeti kroz pukotine u ruševinama zgrada.

Prema izviješću predstavljenom u časopisu Science dr. Kevin Ma, dr. Robert Wood i njihov tim s Harvard Universityja uspjeli su napraviti najmanjeg letećeg robota na svijetu. Robo-muhe su tako pokretljivi letači preciznih pokreta krila da mogu izbjeći svaki pokušaj čovjeka da ih uhvati rukom. Tankim fleksibilnim krilima zamahuju sličnom brzinom kao i muhe – oko 120 puta u sekundi.

Ova brzina postiže se uz pomoć tzv. piezoelektričnog materijala koji se steže čim dođe pod utjecaj napona. Zahvaljujući velikoj frekvenciji uključivanja i isključivanja napona materijal se ponaša poput mišića muhe.

'Možemo zamisliti da bi se ovi roboti mogli koristiti u operacijama potrage i spašavanja preživjelih ispod ruševina zgrada ili u drugim opasnim situacijama', rekao je dr. Ma koji smatra da bi njihovi mehanički kukci čak mogli pomoći pčelama u oprašivanju bilja.

Robo-muhe za sada nemaju vlastito napajanje već su povezane s upravljačkim sustavom. No harvardski tim smatra da će kroz nekoliko godina riješiti ovaj problem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!