OPSTANAK U PRETIS LONCU

Pogledajte kako život buja na 400 °C

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 04.01.2012 17:11
  • Objavljeno 04.01.2012 u 16:13
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Britanski su znanstvenici oko vulkanskih otvora u vodama Antarktika otkrili cijelo mnoštvo stvorenja koja žive na temperaturama od oko 400 °C

U blizini termalnih izvora, na dnu oceana u području grebena East Scotia njihove su kamere snimile na stotine dlakavih rakova yeti, misteriozne bijele hobotnice te kolonije puževa i račića.

Prof. Alex Rogers s Oxforda i njegov tim u svojem su istraživanju koristili daljinski upravljano plovilo Isis. Vode hidrotermalnih izvora zagrijavaju podzemni vulkani, a njihove visoke temperature i visoke koncentracije minerala pogoduju stvaranju podvodnih dimnjaka koji su staništa mnoštva raznovrsnih stvorenja.

'Ovim područjima dominiraju rakovi yeti kojih zna biti i do 600 po četvornom metru', rekao je Rogers voditelj ekspedicije na brodu RSS James Cook (pogledajte sliku gore).

Prvi rak yeti otkriven je u južnom Pacifiku 2005. godine. Od tada je pronađeno nekoliko sličnih vrsta. Međutim, obično je njihov broj relativno malen.

Među najzanimljivijim životinjama koje je tim snimio svakako je bijela hobotnica koja bi mogla biti rođak vrste Vulcanoctopus hydrothermalis kakva nastanjuje i neke druge hidrotermalne otvore (kliknite na sliku dolje desno).

Oxford University

Oxford University

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ekspedicija je ukupno prikupila više od 12.000 uzoraka životinja, bakterija i kamenja. 'Jedna od zapanjujućih stvari koje smo otkrili jest da su ovi otvori sasvim drukčiji od ostalih – životinje koje žive oko njih gotovo su sve nove za znanost', rekao je Rogers. 'Zanimljivo je također i ono što nismo pronašli. Mnoge životinje poput cjevastih crva, školjaka, rakova i kozica, karakteristične za Tihi, Atlantski i Indijski ocean ondje jednostavno ne postoje.'

Rogers ističe da je istraživanje ekosustava uz vulkanske otvore na dnu mora promijenilo shvaćanje o životu na Zemlji i u svemiru te pojasnio: 'Pokazalo se da život može postojati bez sunčeve svjetlosti – da se hranidbeni lanac može temeljiti na mehaničkoj energiji. Također smo otkrili u kakvim ekstremnim uvjetima život može opstati tako da znamo gdje bi drugdje u svemiru mogao postojati. Biologija hidrotermalnih izvora nadahnula je cijelu novu znanost astrobiologije.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi