Podkist

Podcast Podkist ugostio je Gordana Krekovića, glavnog čovjeka Visage Technologiesa

05.06.2023 u 13:54

Bionic
Reading

U novoj epizodi Podkista upoznajemo Gordana Krekovića, docenta na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i direktora tvrtke Visage Technologies

Najnoviji znanstveno-obrazovni podcast ugostio je Gordana Krekovića, docenta na Muzičkoj akademiji i direktora Visage Technologiesa.

Visage Technologies bavi se računalnim vidom ili, kako to Kreković kaže, 'implementiraju algoritme koji omogućuju računalu da bolje interpretira stvarnost na temelju slike i videa'. U 'Face technology' diviziji razvijaju softversku kompnentu kroz tri dijela: praćenje ključnih točaka na ljudskom licu, analiza lica (raspoznavanje emocije, spola i dobi) i prepoznavanje identiteta osobe. Detekcija ključnih točaka lica omogućava kreiranje trodimenzionalne mreže na koju se može primijeniti grafička augmentacija što se koristi kod zabavnih aplikacija za promjenu izgleda lica.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Promocija znanosti

S druge strane, u 'Automotive' diviziji razvijaju tehnologiju za automobilsku industriju koja omogućava aktivnu sigurnost, aktivnu asistenciju vozaču i određene razine autonomne vožnje, a otkrio je i kako je njihova tehnologija integrirana u Mercedes S klase koji je prvi model sa certifikatom za autonomnu vožnju razine tri u Europi. O potpuno autonomnoj vožnji, kaže, teško je govoriti prvenstveno zato jer se i dalje oslanjamo na nadzirano učenje koje klasificira scenu temeljem niza primjera što znači da bi reakciju na većinu situacija računalo trebalo naučiti kroz veliki broj pokušaja i promašaja. Ipak, tehnološki razvoj autonomne vožnje je otišao daleko: u nekoliko desetaka kilometara vožnje u prosjeku je potrebna samo jedna intervencija vozača.

U nešto opuštenijem dijelu podcasta Kreković je otkrio kako je povezao svoje dvije strasti - tehnologiju i glazbu - na primjeru sinteze zvuka s kojom se prvo susreo u glazbenoj školi kroz sviranje klavira, a kasnije i na FER-u gdje je doktorirao 2016. na temu 'Postupci intuitivnoga upravljanja sintezom zvuka'. Za razliku od glazbe koja je apstraktnija, za ples kaže da 'kao dio neverbalne komunikacije' ima određena pravila i tek se savladavanjem tehnike može prenijeti prava emocija.

Zato ističe kako spektri i glazbe i plesa obuhvaćaju potpunu slobodu izričaja u jednoj krajnosti i praktičnosti u drugoj. Upravo na balansiranju između različitih ekstrema u životu temelji svoju poruku za kraj. Samoproglašena 'osoba koja nije za davanje savjeta' poručila je gledateljima da budu autentični i pronađu balans u svemu što rade jer 'bitnije je razvijati navike nego raditi na ciljevima'. Iako navike možda ne rezultiraju odmah, zaključuje Kreković, one su ključne za kvalitetno ispunjavanje ciljeva.

Sve epizode Podkista dostupne su na platformama YouTube, Spotify i Google Podcasts.