SVE BOLJI I BOLJI

Počnite paničariti. Ovaj robot radi robote i uči na svojim greškama

  • Autor: J. D.
  • Zadnja izmjena 13.08.2015 15:35
  • Objavljeno 13.08.2015 u 12:09
'On the origin of (robot) species'

'On the origin of (robot) species'

Izvor: Screenshot / Autor: Cambridge University

Istraživači sa Sveučilišta u Cambridgeu i ETCH Zürich napravili su robota-majku koja stvara potomstvo. No nije riječ tek o pokušaju replikacije već o izradi minijaturnih robota-kocaka opremljenih motorima na sve bolji i bolji način. Robot-mama procjenjuje koje su kocke najbolje konstruirane te na temelju toga radi sljedeću generaciju robota

Profesor Fumiya Iida s Cambridgea za Motherboard je izjavio kako je cilj bio izraditi kreativne robote koji bi se jednog dana mogli iskoristiti za ubrzavanje i optimizaciju dizajna i inovacijskih procesa. Pritom je inspiracija, naravno, prirodna evolucija.

'Robote se u pravilu koristi za repetitivne zadatke i masovnu proizvodnju umjesto prilagodbe. Nadamo se kako i roboti mogu poslužiti kao izumitelji', rekao je Iida.

Robotsko potomstvo ocjenjuje se tako da glavni robot promatra koliko daleko i koliko brzo mogu prijeći određenu udaljenost jednom kada su sastavljeni. Iz generacije u generaciju robotići su postajali sve brži i brži, čime je riješen jedan od bitnih izazova za robotičare.

Konačni je cilj napraviti robote koji će raditi bolje robote od onih koje su kreirali ljudi - evolucijska robotika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!