opreza nikad dosta

Počela su sniženja, pitali smo bankare na što paziti pri online kupnji

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 03.01.2019 10:32
  • Objavljeno 03.01.2019 u 10:32
Dobro razmislite kakve podatke dijelite putem društvenih mreža

Dobro razmislite kakve podatke dijelite putem društvenih mreža

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Čuvajte se lažnih stranica koje služe za prikupljanje i krađu osobnih podataka i podataka o kartici, a s kojih naručena roba nikad ne stiže do kupca

S početkom nove godine počele su i sezone rasprodaja, u dućanima i online trgovinama. Što učiniti i kako se osigurati da provlačenje kartice prođe bez problema? Evo što o tome kažu u Hrvatskoj udruzi banaka.

Što se tiče savjeta za online kupnju, pa i kada je riječ o sniženjima, kupci uvijek trebali provjeriti vjerodostojnost oglasa koji privlače na iznimno povoljnu kupnju putem interneta, ali ih pritom izlažu zloupotrebi i neovlaštenom uzimanju osobnih podataka.

Kupci paze gdje kupuju, ali opreza nikad dosta

Prema nedavnom HUB-ovom istraživanju iz studenoga 2018., u posljednjih godinu dana primijećeno je kako se građani sve više informiraju o sigurnosti tijekom online kupovine te da većina građana kupuje na poznatim i provjerenim stranicama.

  • +12
  • +9

U Zagrebu počela sezona sniženja u trgovinama

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

U anketi je bilo postavljeno pitanje o kupovini putem oglasa na društvenim mrežama. Rezultati pokazuju kako njih 27 posto kupuje putem oglasa na društvenim mrežama, ali čak 49 posto ispitanika koristi samo ranije poznate stranice. Prema tim podatcima može se zaključiti kako su građani oprezniji i informiraniji tijekom online kupovine te kupuju na provjerenim stranicama.

Oprez, http nije isto što i https

Ipak, bankari smatraju da je potrebno kontinuirano upozoravati i educirati građane o opasnostima i prijevarama koje su moguće tijekom online kupovine, kako bi se mogućnost prijevare svela na minimalnu razinu.

Prijetnja za građane su poveznice na oglasima gdje se od korisnika se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima 'http' umjesto 'https'. Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje i krađu osobnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju misle da su je naručili, kupci ne dobivaju. Tako otuđene podatke korisnika lopovi mogu koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje oni nisu izvršili.

ODABERITE SVOJ

Najbolji smartfoni iz 2018. za svaki ukus i džep

Pogledaj galeriju
9

Pri kupovini na internetu obavezno uradite sljedeće:

• sami upišite web adresu prodajnog mjesta,

• nikad na web adresu prodajnog mjesta ne dolazite putem poveznica (linkova) sa stranica društvenih mreža ili putem sličnih poruka,

• prije unošenja podataka o kartici provjerite ima li internetska adresa na početku sličicu neotključanog lokota i počinje li s: 'https',

• klikom na sličicu lokota provjerite pripada li URL adresa prodajnom mjestu,

• dobro pazite na osobne podatke,

• dobro razmislite kakve podatke dijelite putem društvenih mreža,

• za on-line plaćanja koristite sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične),

• svaku sumnju u vezi vašeg on-line računa odmah prijavite banci,

• pokušaj prijevare prijavite policiji čak i ako niste postali žrtva.

KORISNI TRIKOVI

Pet tajni Androida za koje morate znati

Pogledaj galeriju
5

Tako ćete izbjeći troškove za transakcije koje nisu obavili, preporučuju bankari te skreću pozornost da se dodatne informacije mogu pronaći i na HUB-ovoj stranici Sigurnost na internetu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!