skandali u nastanku

Pobrojali smo pitanja na koja Mark Zuckerberg u deset sati opravdavanja nije želio dati odgovor

12.04.2018 u 12:49

Bionic
Reading

Jedan od najbogatijih i najmoćnijih ljudi svijeta satima je odgovarao na pitanja u američkom Kongresu i Senatu. Neka tih pitanja pokazala su se prilično škakljivima

Suosnivač i šef Facebooka Mark Zuckerberg svjedočio je pred zastupnicima u američkom Kongresu i Senatu o aferi Cambridge Analytica. Dva saslušanja pred članovima tri odbora tih zastupničkih tijela potrajala su ukupno skoro deset sati.

Zuckerberg se za svjedočenje pripremao tjednima, između ostalog i uz pomoć posebnog pomoćnika bivšeg predsjednika SAD-a Georgea W. Busha. Priprema se isplatila jer je odgovarao uglavnom vrlo mirno i staloženo.

  • +19
Mark Zuckerberg – saslušanje Izvor: Pixsell / Autor: Douliery Olivier/ABACA/PIXSELL

Ipak, neka su ga pitanja zatekla. Evo izbora najzanimljivijih, za koja nam se čini kako ih valja nastaviti istraživati.

Povezanost Palantira i Facebooka

Prvo pitanje koje je Zuckerberga vidno uznemirilo bilo je da li su se u Palantiru, tvrtki čiji suosnivač Peter Thiel sjedi u Facebookovom nadzornom odboru, također poslužili podacima s najveće društvene mreže svijeta kao što su to učinili u tvrtci Cambridge Analytica.

Odgovorio je kako nije toga svjestan, ali je priznao kako zna o kome se radi i kasnije pokušao izbjeći odgovor na pitanje je li Palantir surađivao s Cambridge Analyticom. Thiel je, inače, bio jedan od izdašnijih donatora aktualnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, čiju je kampanju podebljao s 1,25 milijardi američkih dolara.

Cambridge Analytica i ruski oglasi

Zuckerberg je pokušao izbjeći odgovor na izravno pitanje zašto Facebook nije zabranio pristup Cambridge Analytici ili obavijestio korisnike kako su njihovi podaci ukradeni još 2015. godine, kad su postali svjesni problema. Rekao je kako bi, da je znao ono što sad zna, postupio drukčije te priznao kako je bila pogreška to što nisu obavijestili korisnike.

Upitan koliko je Facebook zaradio od ruske kampanje lažnih oglasa Zuckerberg je počeo petljati. 'Znamo kako je IRA, Internet Research Agency, ruska tvrtka, imala kampanju vrijednu oko sto tisuća dolara... Ne mogu reći kako smo identificirali sve inozemne aktere koji su bili upleteni, pa zato ne mogu ni ustvrditi kako je to cjelokupan iznos', rekao je.

Govor mržnje

Zuckerberg je bio prilično nejasan i općenit u odgovorima na pitanja kako Facebook namjerava stati na kraj širenju govora mržnje na svojoj platformi. Priznao je kako je to problem, ali se nije obvezao na konkretnu akciju koja bi dala rezultate u neposrednoj budućnosti.

Umjesto toga, rekao je kako Facebook trenutno ne može puno poduzeti po tom pitanju. Za pet do deset godina, prognozirao je, umjetna inteligencija igrat će glavnu ulogu u automatskom otkrivanju i uklanjanju govora mržnje.

Monopol i regulacija

Upitan operira li Facebook pod uvjetima monopolističkog tržišta, Zuckerberg se pokušao izvući navodeći Apple, Amazon, Google i Microsoft kao konkurenciju Facebooku. Toga se nastavio držati i kad su ga pritisli pitanjem tko mu je izravni konkurent, ali nije uspio navesti nikoga konkretno. Slično je bilo i s pitanjem postoji li potreba za regulatornim okvirom za Facebook i društvene medije općenito.

Praćenje izvan Facebooka

Zuckerberg se svojski trudio izbjeći izravan odgovor na pitanja prati li Facebook svoje korisnike i dok nisu na njemu, kako to čini te zašto. Obećao je poslati pisani odgovor naknadno.

Nije to bilo jedino što je zastupnicima obećao poslati naknadno. Evo izbora iz poduljeg popisa:

  • popis aplikacija koje je Facebook zabranio zbog prijenosa podataka koji nije bio u skladu s uvjetima korištenja
  • broj provjera obavljenih kako bi se osiguralo brisanje neovlašteno prebačenih podataka
  • broj obrisanih korisničkih računa povezanih s ruskom Internet Research Agency
  • odgovor na pitanje da li su zaposlenici Facebooka radili s Cambridge Analyticom dok je ta tvrtka bila uključena u predsjedničku kampanju Donalda Trumpa
  • prikuplja li Messenger za Android podatke o pozivima i SMS-ovima maloljetnika
  • prati li Facebook korisnike dok surfaju internetom nakon što su se izlogirali s njegove stranice i kako
  • kako Facebook korisnicima objašnjava praćenje nakon što se izlogiraju
  • u kojim američkim saveznim državama su 87 milijuna korisnika čiji su podaci zlorabljeni u skandalu Cambridge Analytica
  • je li Cambridge Analytica pohranila podatke u Rusiji
  • koliko dugo čuvaju podatke nakon što korisnici obrišu profile na Facebooku i Instagramu te postoje li kopije tih podataka

Što ga nisu pitali?

Bilo je niz pitanja koje su zastupnici mogli (i trebali) postaviti, ali nisu. Primjerice, zašto je Facebook blokirao zviždača Christophera Wylieja i prijetio tužbama novinarima i izdavaču časopisa Guardian.