NEK' ZAVJERE POČNU

Planira li to Microsoft (ipak) uvesti pretplatu za Windows 10?!

03.07.2016 u 07:59

Bionic
Reading

Windows 10 'Anniversary Upgrade' tek mjesec dana je od korisnika diljem svijeta, a taman tada će Microsoft ugasiti program besplatne nadogradnje na Windows 10 OS sa starijih sustava (Windows 7 i Windows 8.x). Iako je bilo govora da će Microsoft na Windows početi gledati kao na servis, već godinu dana odbija se mogućnost da se na ovaj OS počne plaćati pretplata. Novi preview build pak sugerira da nešto ipak možda stiže...

Ed Bott sa stranice ZDNet otkriva kako se u System32 folderu builda 14376, pored 590 izvršnih (.EXE) datoteka nalazi i UpgradeSubscription.exe. To sasvim sigurno znači i da stiže pretplata, posebno pita li se teoretičare zavjera, piše Bott.

Međutim, Microsoft je odgovorio na upit ovog autora i izjavio kako je riječ o datoteci koja služi za upravljanje nadogradnjom s Windows 10 Pro Anniversary Update na Windows 10 Enterprise za veliki broj licenci. 'Datoteka nije vezana za besplatnu nadogradnju za korisnike niti se na bilo koji način odnosi na potrošačka izdanja Windows operativnog sustava', odgovorio mu je Microsoft. Više detalja nisu željeli pružiti.

Ed Bott i dalje je mišljenja kako nema nikakve šanse da Microsoft uvede pretplatu na Windows 10 za obične korisnike. To bi bio čisti pucanj u vlastitu nogu.

Pored toga, Bott navodi kako spomenuta izvršna datoteka izglednije postoji već dugo vremena kao opcija u nekim izdanjima Windowsa i vezanih servisa - još od 2012. godine.