CRNI OBLACI

Pitanje je vremena kad će i kod nas tražiti zabranu TikToka! Što je s ostalim aplikacijama?

01.04.2023 u 19:16

Bionic
Reading

Ovisno o prevladavajućem sentimentu u Europskoj uniji, to se može proširiti i na druge aplikacije, prognozirao je komunikacijski i IT stručnjak Marko Rakar

Vlasti Europske unije, Kanade, Sjedinjenih Država i Velike Britanije zabranile su svojim zaposlenicama i zaposlenicima instalaciju i korištenje aplikacije TikTok na službenim uređajima.

Njima se nedavno pridružila i Francuska te je tom popisu pridodala Instagram, WhatsApp itd. Što to znači za budućnost TikToka i sličnih popularnih aplikacija?

'Već duže vrijeme TikTok je izdvojen od ostalih društvenih mreža (ali i drugih aplikacija) kao problematičan. Razlog je to što je TikTok kineska kompanija pa postoji realna mogućnost da se pojedini podaci s naših pametnih telefona ili kopiraju u Kinu ili budu dostupni iz Kine.

Naime aplikacija poput TikToka ima pravo pristupa našoj lokaciji, adresaru, povijesti poziva i poruka te općenito dokumentima pohranjenima na telefonu.

Kako se Kinu ne smatra otvorenom i demokratskom zemljom, došlo je do zahtjeva da se TikTok, kao donji minimum, ukloni sa svih službenih telefona u nekim državama.

Promatrajući situaciju posljednjih mjeseci, sasvim je izvjesno da će krug država sa sličnim zahtjevima biti sve veći', procijenio je za tportal komunikacijski konzultant i IT stručnjak Marko Rakar.

Slična situacija je, prema njegovom mišljenju, i s Instagramom, WhatsAppom i drugim društvenim mrežama.

Sukladno europskim pravima o privatnosti, podaci građana Europske unije ne smiju bez dopuštenja napustiti granice Unije. Svi koji ne mogu osigurati da se tako nešto neće dogoditi bit će pod povećalom regulatornih agencija i postoji objektivna mogućnost da će u nekome trenutku biti zabranjeni.

'Pitanje je trenutka kada će se slični zahtjevi početi pojavljivati i kod nas, u prvome redu prema TikToku. Kasnije, ovisno o prevladavajućem sentimentu u Uniji, to se može proširiti na druge aplikacije', prognozirao je Rakar.

Moguće je ukinuti TikTok u nekoliko sekundi

Zabrana je administrativna mjera, dodao je, ali nju je moguće provoditi samo ako postoji unificirani način kontrole i upravljanja mobilnim uređajima koji su u vlasništvu neke državne ustanove.

Ako takav sustav ne postoji, onda neće biti moguće učinkovito provoditi zabranu. Ako je pak ispravno postavljen i u funkciji, tada je TikTok ili neku drugu aplikaciju moguće ukloniti u nekoliko sekundi sa svih pametnih telefona uključenih u takav sustav.

'Ograničimo li se na TikTok i društvene mreže na pametnim telefonima državne uprave, ne vidim tko bi mogao biti oštećen. Dapače, s obzirom na to da na takvim uređajima jeftina zabava društvenih mreža ne bi više bila dostupna, može se pretpostaviti da bi državni službenici mogli utrošiti to vrijeme u nešto korisno.

S druge strane, ako im se ograniče razni servisi za razmjenu poruka poput ruskog Telegrama (koji je popularan u javnoj upravi), Signala, WhatsAppa ili Vibera, tada će svi oni koji žele sačuvati svoje privatne razgovore privatnima morati investirati u osobne pametne telefone umjesto da se oslanjaju na novac poreznih obveznika', zaključio je Rakar.

Dobitnica bi mogla biti prvenstveno tvrtka Meta Platforms (odnosno njene aplikacije Facebook i WhatsApp), ali i svi drugi kojima TikTok otima dio udjela na tržištu (od YouTubea nadalje).

Tko će na kraju blokirati koga?

TikTok bi se protiv zabrane mogao boriti izdvajanjem dijelova poslovanja u zasebne tvrtke, potom prodane drugim vlasnicima.

O tome je za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa već bilo govora u SAD-u. Kao mogući kupci spominjani su Microsoft i Oracle, između ostalih, no na kraju od toga nije bilo ništa.

TikTok bi također mogao pokušati sudski osporiti zabranu te nuditi svoje usluge zabrani usprkos, mimo službenih kanala kao što su trgovine aplikacijama Google Play i App Store. Ali dugoročno bi to vjerojatno bila izgubljena bitka.

S druge bi strane mogao preko noći blokirati, primjerice, sve korisnike u Europi ili SAD-u. Može se očekivati da bi se bar neki od stotina milijuna korisnika TikToka pobunili protiv toga.

Val nezadovoljstva koji bi nastao možda ne bi bio dovoljan da prisili vlasti na odustajanje od zabrane, ali bi mogao potaknuti na razmišljanje druge vlade koje se spremaju na isti korak.