NOVI ALAT ZA POLICIJU

Pištolj, pendrek i - Windows Phone

17.08.2015 u 07:57

Bionic
Reading

Njujorška policija pokrenula je krajem prošle godine pilot program u sklopu kojeg je tri tisuće policajaca opremila mobitelima s Windows Phoneom. Prvi rezultati su dobri - mobiteli su omogućili brže kontaktiranje žrtava i svjedoka te hvatanje kriminalaca

Pomoću aplikacije na Windows Phoneu policajci mogu pratiti dolazeće pozive hitnim službama te odmah dobiti obavijesti o počinjenom prekršaju ili zločinu, kaoi telefonski broj osobe koja ga je prijavila.

U jednom slučaju, opisanom u američkim medijima, uspjeli su uhititi osumnjičenog i pronaći oružje koje je koristio za pet minuta od trenutka kad je zaprimljen poziv hitnoj službi na broj 911.

Aplikacija omogućuje i pristup policijskim i drugim bazama podataka, a može pomoći i s prijevodom u slučajevima kada jezična barijera otežava komunikaciju.


Vijest je dobra i za Microsoft - prvotnih tri tisuće uređaja do proljeća iduće godine trebali bi biti prošireni na 35 tisuća. Čini se kako su našli nišu kojom mogu barem donekle povećati tržišni udio mobitela s Windows Phoneom.

O nečemu sličnom kod nas možemo, naravno, samo sanjati.