STUDENTI TRAŽE JEDNAKOST

Peticija, očitovanja, prosvjed, možda i blokada?!

25.09.2012 u 11:23

Bionic
Reading

Nedavno osnovan krizni stožer studenata Građevinskog fakulteta u Zagrebu nezadovoljnih selektivnom primjenom novog modela školarina i njihovim poskupljenjem jučer je na sastanku donio odluku da će se studenti u srijedu u velikom broju u 17.30 sati okupiti u velikoj predavaonici Fakulteta kako bi dobili očitovanje predstavnika Fakulteta, Sveučilišta i resornog ministarstva o ovom problemu

Organizatori danas kažu kako očekuju da bi se na skupu moglo okupiti 500-tinjak studenata. 515 ih je već potpisalo peticiju što je, kako ističu, velik broj ako se ima na umu da godišnje fakultet upisuje oko 190 studenata – dakle, to su gotovo tri generacije.

U svojem priopćenju ističu da je u zemlji u kojoj student danas plaća 8.400 kuna školarine kako bi sutra mogao volontirati za 1.600 kuna iznenadno uvođenje novog modela zapravo pokušaj kamatarenja studenata pred početak nove akademske godine i kap je koja je prelila svaku čašu. Od resornog ministra Željka Jovanovića traže da im pomogne jer se slamaju pod pritiskom odluke koja ih tjera da u tjedan dana nađu i do 8.400 kuna ili napuste studij.

Rok od sedam dana smatraju prekratkim za prikupljanje 8.400 kuna te traže odgodu primjene Odluke na godinu dana, što je Sveučilište već odobrilo Pravnom, Prirodoslovno matematičkom, Rehabilitacijsko-edukacijskom i Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije.

'Ujedno, kao glavnog krivca za ovakvu situaciju vidimo prvenstveno Sveučilište u Zagrebu i rektora Aleksu Bjeliša', stoji u njihovom priopćenju.

Krešimir Fresl

Studenti peticijom traže ravnopravnost s kolegama, zahtijevaju odgovor na pitanje zašto su oni izuzetak i o tome traže očitovanje nadležnih. Kažu da se osobito pouzdaju u svojeg prodekana Krešimira Fresla (slika desno).

Podsjetimo, prošlotjednom odlukom Senata Zagrebačkog sveučilišta o ujednačavanju participacija na fakultetima cijena ECTS bodova za neke je studije, osobito prirodne i tehničke, poskupjela, dok je za neke druge pojeftinila. Osim toga, prema novim pravilima studenti koji u godini prikupe manje od 30 ECTS bodova od sada moraju plaćati puni iznos školarine koji na Građevini iznosi 8.400 kuna. Budući da su građevinci do sada ispite polagali semestralno, odnosno trebali su 'očistiti' ljetni semestar da bi mogli upisati novi ljetni semestar u narednoj akademskoj godini te plaćali razliku samo za ECTS bodove ispita koje nisu uspjeli 'očistiti', nova su pravila mnogima od njih značajno povećala školarine, i to pred sam početak godine.

U kriznom stožeru ističu da njihove sadašnje akcije ne predstavljaju prosvjed već da njima sve odgovorne pozivaju na dijalog i očitovanje. No ukoliko se oni ne odazovu, pokrenut će prosvjed, a možda i blokadu Sveučilišta.

Studenti će tijekom dana pokušati dobiti očitovanje predstavnika Fakulteta, Sveučilišta i resornog ministarstva, a očekuju da na okupljanje u srijedu dođu predstavnici tih institucija.