MOBILNI OSINJAK

Pet razloga zbog kojih obožavamo i mrzimo Windows Phone

04.02.2014 u 14:03

Bionic
Reading

Platforma Windows Phone, neovisno o sporom razvoju i osvježavanju mogućnosti u odnosu na konkurenciju, polako ali sigurno prima se kod potrošača. Baš kako se i da naslutiti, i dalje je puna nedostataka, ali i stvari koje jednostavno obožavamo

Aloysius Low sa stranice CNET donosi pet razloga zbog kojih se Windows Phone 8.x istovremeno obožava i mrzi. 'Žive pločice' s početnog ekrana uređaja jedna su od pozitivni(ji)h strana platforme. S novom generacijom uređaja, žive pločice sada su dostupne u tri stupca (za srednju veličinu pločica), a po ekranu ih je moguće aranžirati po volji, što ne samo da povećava mogućnost prilagodbe, već i omogućava brz pogled na osnovne podatke.

Windows Phone 8 konačno je donio i mogućnost spremanja snimke zaslona (screenshota). Recenzenti, ali i prosječni korisnici više ne moraju drugim uređajem snimati sadržaj ekrana kako bi pokazali nešto ili podijelili to s drugima. Istini za volju, i u ovom je aspektu platforma kasnila za konkurencijom.

Mobilnu verziju internetskog preglednika IE 10 na Windows Phone 8 uistinu se i obožava i mrzi. Preglednik je iznimno brz i radi (uglavnom) bez problema, no daleko je od savršenog. Otvaranje kakve web-stranice iz aplikacije redovito će prebrisati stranicu na kojoj ste ostavili preglednik, što je moguće srediti tako da se u postavkama namjesti otvaranje u novom tabu. No čudi zašto je ova mogućnost stavljena tek opcionalno. Uz sav minimalizam platforme, teško je prijeći i preko dostupnosti jednog dugmeta (doduše, prilagodljivog) na ekranu za pregled sadržaja.

Multitasking na Windows Phoneu je horor. Tipka 'Back' tu je poseban problem (bolje rečeno - nekonzistentno ponašanje dugmeta), a drugi je činjenica da je aplikacije moguće zatvoriti tek uz nadogradnju Lumia Black za Nokijine pametne telefone. Ni tada rješenje nije idealno, jer se prstom mora 'gađati' oznaka 'x' umjesto da je sve riješeno jednostavnom gestom povlačenja aplikacije izvan ekrana.

Implementacija Kids Corner izvrsna je, piše Low za CNET. U pitanju je poseban radni okoliš za klince kojima roditelji mogu postaviti i ograničiti mogućnosti uređaja (što uključuje i različit sadržaj, igre, aplikacije, itd.).