ISTRAŽIVANJE MARSA

Perseverance na Marsu traži tragove života, a mi smo našli pet stvari koje o njemu niste znali

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 05.03.2021 11:27
  • Objavljeno 05.03.2021 u 11:27
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL-Caltech

Od neobične plakete, preko neobičnih mjernih instrumenata, ovo su neke od najzanimljivijih činjenica vezanih uz NASA-in rover Perseverance

Perseverance, najnovija nada NASA-inog istraživanja Marsa prošlog je tjedna uspješno sletjela na Crveni planet. Riječ je o robotskom roveru koji će uz budno oko znanstvenika na Zemlji pokušati odgovoriti na pitanje postoji li život na Marsu. Premda sumnjamo da će jednu tonu teško vozilo veličine manjeg automobila naići na izvanzemaljce kakve pamtimo iz filmova, pronalazak mikroorganizama bio bi revolucionarno otkriće. Upravo zato prva zanimljiva stvar oko Perseverancea njegovo je mjesto slijetanja.

Destinacija nije slučajna

Lokacija na kojoj je Perseverance sletio, krater Jezero, nije izabran bez razloga. Riječ je o dnu drevnog, pogodili ste, jezera, koje je nastalo slijevanjem nekoliko rijeka. Premda koritima tih vodotoka već odavno ne teče voda, njihovo dno nastalo je sedimentacijom mulja, što znači da Perseverance ima nevjerojatno dobru priliku naići na fosilizirane ostatke nekadašnjih žitelja Crvenog planeta. Kao što smo rekli, velike su šanse da nećemo vidjeti močvarna bića ili ribe, već fosilizirane mikroorganizme. Perseverance je opremljen specijalnom bušilicom kojom će probušiti tlo, izvući uzorke i ampule marsovskog tla ostaviti za buduće misije.

Perseverance je sa sobom ponio i helikopter

U kućištu Perseverancea nalazi se pola metra visok helikopter Ingenuity koji će prvi put u ljudskoj povijesti pokušati izvesti aerodinamični let nebom vanzemaljskog planeta. Riječ je o tehnološkoj demonstraciji potencijalne renesanse letećih dronova koji će se pridružiti budućim misijama s ljudskom posadom. Ingenuity će pronaći ravnu površinu s koje će uzletjeti, pri čemu će mu pomoći kamere instalirane na Perseveranceu.

Perseverance sa sobom nosi svoje obiteljsko stablo

Simboli na crnoj pločici učvršćenoj na otporno kućište Perseverancea predstavljaju sve NASA-ine rovere na Marsu, odnosno one koji su uspješno sletjeli na Crveni planet.

Roveri na pločici su kronološki poredani: prvi je Sojourner iz 1997., nakon njega Spirit i Opportunity iz 2004., Curiosity iz 2012. i konačno - Perseverance. Među vozilima mjesto je pronašao i helikopter Ingenuity koji će, uspije li, postati prvom zemaljskom letjelicom koja je letjela nebom drugog planeta.

  • +4
  • +1

Prve snimke kratera Jezero

Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Perseverance nas priprema za let na Mjesec

Terrain-Relative Navigation system, računalni sustav koji automatski roveru tijekom putovanja pomaže izbjegavati opasnosti i prepreke, kao i senzor Mars Science Laboratory Entry, Descent, and Landing Instrumentation 2 (MEDLI2) koji je vozilu omogućio sigurni silazak kroz marsovsku atmosferu u budućnosti će pomoći ljudima pri sigurnijem slijetanju na vanzemaljske svjetove - zajedno sa puno većim teretom od samog rovera.

Perseverance također nosi značajke koje će astronautima pomoći u snalaženju nakon što se spuste na površinu planeta: poboljšana automatska vožnja olakšat će buduće putovanje marsovskom površinom, dok će Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA) dati informacije o vremenu, klimi i prašini. Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE) pokušat će stvoriti kisik iz marsovske atmosfere zasićene ugljičnim dioksidom - isprobavši tehniku pomoću koje će budući istraživači moći proizvesti kisik potreban za pogonjenje svemirskih brodova i disanje.

Od Zemlje do Marsa i nazad

Jeste li znali da je Perseverance prva etapa putovanja od Zemlje do Marsa i nazad?

Potvrda postojanja drevnog mikroskopskog žiota na Marsu sam po sebi predstavlja vrlo velik teret - Perseverance je prvi robot koji sa sobom nosi sustav za sakupljanje uzoraka koji će, kao što smo prije naveli, obećavajuće uzorke spakirati i omogućiti njihovo lakše prenošenje nazad na Zemlju.

Kampanja povratka uzoraka dugoročni je plan NASA-e i europske ESA-e. Na Zemlji možemo istražiti uzorke pomoću uređaja koji su preveliki i presloženi za slanje na Mars. Upravo zato je bolja ideja tesitranja obaviti na Zemlji gdje sofisticirani laboratoriji mogu poslužiti za potvrdu potencijalnih tragova života na Crvenom planetu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!