VELIČINE DLANA

Ovo su robotički mravi, evo za što ćemo ih koristiti

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 28.03.2015 07:21
  • Objavljeno 28.03.2015 u 07:21
bionic ants

bionic ants

Izvor: Screenshot / Autor: New Scientist

Njemačka inženjerska tvrtka Festo kreirala je bioničke mrave veličine ljudskog dlana korištenjem 3D pisača. Bit će predstavljeni na Hannover Messe, najvećem svjetskom sajmu industrijske tehnologije, od 13. do 17. travnja, uz druge proizvode kompanije koji uključuju i bioničke leptire

Ovi mravi-roboti nisu tek uobičajeni komadi tehnologije, već ih je Festo projektirao tako da imitiraju ponašanje pravih mrava - individualnim odlukama su u mogućnosti početi raditi zajedno, poput pomicanja velikog i teškog objekta kakvog pojedinačno inače ne bi mogli.

Glava robota sadrži stereoskopske kamerice, koje služe za određivanje lokacije i identifikaciju objekata koje bi valjalo primiti kliještima. Osim tih kamerica, tu su i senzori koji ocrtavaju tlo po kojem se mrav kreće, baš kao i bežična mreža koja služi mravima za komunikaciju.


Cilj projekta je, kako piše New Scientist, kreirati inteligentne agente koji će učinkovito raditi određene zadaće u tvornicama budućnosti, a kako sve izgleda u pogonu moguće je vidjeti u nastavku:

Upoznajte bioničke mrave tvrtke Festo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!