ODABRAO BI

Ovo su najljepši automobili na svijetu

16.06.2015 u 09:47

Bionic
Reading

Kad je riječ o luksuznim jurilicama, teško je ne osvrnuti se na radove legendardnih dizajnera poput Giugiara, Gandinija i drugih. Naravno da u dizajnu nije sve te da je 'ljepota' subjektivna stvar, no u mnogočemu takvi radovi s razlogom stoje na top-ljestvicama. Benjamin Zhang sa stranice Business Insider donosi kratki pregled najljepših automobila koje se može kupiti

Deseto mjesto Business Insider liste zauzima ni manje ni više nego Volkswagen Scirocco. Široki, agresivni dizajn osvojio je srca mnogih, iako nije riječ o globalno dostupnom modelu automobila. Prva generacija ovog sportskog kompakta je ugledala svjetlo dana još daleke 1974. godine. Druga generacija se prestala proizvoditi 1992. godine, a na treću je valjalo čekati sve do 2008. godine. Oživljavanje modela Scirocco se odvilo na PQ35 platformi Golfa V.


Što pak donosi više od 60 godina povijesti kombinirane s modernim sportskim automobilom Zhangu svakako ilustrira Corvette Stingray. Štoviše, Stingray nove generacije je osvojio i titulu automobila godine na stranici Business Insider. Ipak, nalazi se 'tek' na devetom mjestu najljepših automobila za Business Insider.

Da postoji prostor za neuobičajene automobile među onim najljepšima svakako sugerira BMW-ov i8, koji se našao još bliže vrhu - na šestoj poziciji. Pored toga što u svakom smislu izgleda kao automobil iz budućnosti, i 'iznutrice' su jednako važne. Mnoštvo modernih materijala, a posebno ugljičnih vlakana, iskorišteno je u konstrukciji vozila, koji su objedinjeni na neobičan i futuristički način.

Kakva bi to bila top-lista bez barem jednog Ferrari modela? Uistinu, Benjamin Zheng nije mogao zaboraviti na Ferrari LaFerrari, koji je zauzeo četvrtu poziciju među najljepšim automobilima današnjice. 'Ljudi smatraju Ferrari automobile atraktivnima samo zbog imena, no stvarnost je da je proizvođač itekako imao nekoliko promašaja. LaFerrari nije jedan od njih', piše autor.

Kako je kod mnogih uspješnih modela riječ, hrabro spajanje klasičnih elemenata s modernim strukturama superautomobila rezultiralo je u ovom 'svemirskom' ljepotanu:


Treću poziciju najljepših automobila zauzima Aston Martin Vanquish, za kojeg se pobrinuo dizajner Marek Reichman. Sportski agresivan, klasičan, a opet 'zavodljiv', teško da itko može ostati ravnodušan pored ovog vozila koje je imalo nekoliko godina 'pauze' (zbog modela DBS). Vanquish nove generacije koristi 5,9-litreni V12 motor koji razvija 565 konjskih snaga - čisto da se ne bi pomislilo kako je 'tek lijep'.


Na drugom mjestu se našao Pagani Huayra, nasljednik modela vrlo hvaljenog modela Zonda i općenito tek drugi potpuno novi model iz Paganijevih pogona. Zhang smatra kako se s razlogom Paganija može smatrati Steveom Jobsom automobilske industrije.

Niti jedan detalj vozila nije ostavljen 'tek tako', usputno. Od aerodinamike, dizajna svih dijelova, preko zvuka koje proizvodi mjenjač - sve je napravljeno s posebnom idejom. Naposljetku je unutrašnjost automobila 'steampunkovska', a eksterijer 'svemirski' - fenomenalna kombinacija:


Najljepši automobil po izboru Business Insidera je pak Jaguar F-Type. 'Dizajner Ian Callum mi je jednom rekao kako Jaguar dizajn mora posjedovati ljepotu, jednostavnost i osjećaj vizualne srčanosti', piše Zhang. Zašto je Jaguar njemu naj-automobil moguće je pronaći u izvornom tekstu, baš kao i ostatak Top10 automobila.