FTC odlučio

Ovo se još nije dogodilo: Tvorcima Fortnitea izrečena rekordna kazna, moraju platiti više od pola milijarde dolara!

30.12.2022 u 10:46

Bionic
Reading

Tvrtka Epic Games, koja je između ostalog kreator igre Fortnite, dobila je kaznu od vrtoglavih 520 milijuna dolara zbog navođenja korisnika na nenamjernu kupnju i kršenja zakona o privatnosti djece

Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) optužila je Epic Games za kršenje Zakona o zaštiti privatnosti djece na internetu iz 1998. (COPPA), koji, kako je navedeno na web stranici Kodeksa saveznih propisa, sprječava ‘prikupljanje bilo kakvih osobnih podataka od djeteta na bilo koji način’. Svi mlađi od 13 godina zaštićeni su ovim zakonom.

U istoj je pritužbi također napisano da je ‘spajanje djece i tinejdžera sa strancima uz navođenje imena računa igrača i nametanje glasovne i tekstualne komunikacije uživo prema zadanim postavkama uzrokovalo znatnu štetu’.

U službenoj pritužbi FTC-a navedeno je da ‘Epic nije ispunio zahtjeve COPPA pravila o roditeljskoj obavijesti, pristanku, pregledu i brisanju’ te će zbog toga će Epic Games morati platiti kaznu od 275 milijuna dolara.

  • +4
Ovo su apsolutno najbolje igre koje smo zaigrali u 2022. Izvor: Screenshot / Autor: From Software

Epic Games mora platiti i dodatnih 245 milijuna dolara

Povrh spomenute kazne od 275 milijuna dolara, Epic Games također mora platiti kaznu od 245 milijuna dolara zbog navodnog obmanjivanja korisnika na neželjenu kupnju.

U pritužbi FTC-a u vezi s tim problemom, navedeno je da je sučelje koje koristi Fortnite dizajnirano na način koji koristi 'tamne obrasce' za naplatu korisnicima ‘bez prethodnog dobivanja njihovog izričitog informiranog pristanka’. Također iz FTC-a navode da su se ‘milijuni potrošača žalili Epicu na ovu nepoštenu praksu’.

Epic Games sada također mora pitati korisnike žele li svoje podatke o plaćanju spremiti za buduću upotrebu, umjesto da ih spremaju automatski.

Oglasio se i Epic Games

Epic Gamesu nisu strane pravne zavrzlame, jer su se već ranije borili s Googleom kao i s Appleom.

U slučaju ove posljednje kazne FTC-a, Epic Games se donekle branio u objavi na blogu u vezi s incidentom, navodeći da ‘statuti napisani prije nekoliko desetljeća ne određuju kako bi ekosustavi igara trebali funkcionirati. Zakoni se nisu promijenili, ali njihova primjena razvijene i dugogodišnje industrijske prakse više nisu dovoljne’.

Ova kazna od 520 milijuna dolara naplaćena Epic Gamesu predstavlja najveću kaznu FTC-a u povijesti. Kako internetsko igranje i dalje postaje sve popularnije, kršenje privatnosti i pristanka igrača nastavlja biti problem za zakonodavce i korisnike.