VEĆ TREĆI PUT

Ovo je najbrže superračunalo na svijetu

25.06.2014 u 13:17

Bionic
Reading

Organizacija Top500 objavila je svoj polugodišnji popis najbržih superračunala svijeta. Treći put zaredom na čelnoj poziciji su Kinezi, s računalom Tianhe-2

Ovo izdanje popisa gotovo je identično objavljenom prije šest mjeseci. Jedino novopridošlo superračunalo je Cray, instalirano na neimenovanoj lokaciji koju kontrolira američka vlada.

Tianhe-2 smješteno je na Nacionalnom sveučilištu za obrambene tehnologije. Brzina mu je 33,86 petaflopsa po sekundi, što je gotovo dvostruko brže od drugoplasiranog Craya, smještenog u Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge.


Sjedinjene Države još uvijek imaju najviše superračunala među prvih 500 (ukupno 233), ali ih je 32 manje nego što ih je bilo na zadnjem popisu. Kinezi ih imaju 76, 13 više.

Top500 prati i rast mogućnosti superračunala općenito, pa su primijetili kako usporava - tijekom razdoblja obuhvaćenih sa zadnja dva popisa ukupna stopa rasta svih sustava bio je na povijesno najnižoj razini. Najveća superračunala i dalje postaju sve bržima, ali prosjek im kvare sporija sa začelja popisa.

Među proizvođačima, Hewlett-Packard ih ima najviše (182). Slijede IBM (164) i Cray (51).

Izvor:Forbes