NE POKUŠAVAJTE KOD KUĆE

Ovo je najbolje i najgore oružje protiv bespilotnih letjelica

29.07.2017 u 10:10

Bionic
Reading

Multirotori i slične RC letjelice dostupne su baš svima, što je ponukalo neke tvrtke da počnu analizirati i najbolja oružja za borbu protiv njih. U konzultantskoj tvrtki vezanoj uz globalnu sigurnost Bishop Fox testirali su moguća rješenja

Na Bishop Foxovo testiranje kojekakvih metoda borbe protiv dronova bili su pozvani novinari Wireda, a u spektaklu su mogli vidjeti i golemi SparrowHawk multirotor kako mrežom u letu hvata letjelicu-metu i polako je prizemljuje. SparrowHawk je posebno osmišljeni multirotor (ukupno šest motora) mase preko šest kilograma, a njegova zadaća je jedino - loviti druge dronove u letu. 

Analiza koju je izvodila tvrtka Bishop Fox nije posebno znanstvenog karaktera, izvještava Wired, dodavši kako je cijeli scenarij bio zapravo igranje odraslih ljudi u obaranju skupocjenih letjelica s neba. 

Igra? Pa... ne baš

Unatoč Wiredovu opisu, sigurnosni stručnjak Francis Brown napominje da je posrijedi sve samo ne igra. Rezultati njihova istraživanja, koje se čini poput igre, zapravo će poslužiti konzultantskoj tvrtki da preporuči rješenja svojim klijentima - za borbu protiv dronova. 

Među klijentima su, primjera radi, i veliki filmski studiji koji žele osigurati da materijal na kojem rade ostane u tajnosti. Multirotori i slične druge daljinski kontrolirane letjelice danas su prava opasnost za takve tvrtke, a prava rješenja još nisu dovoljno testirana. 

Ona sežu od korištenja spomenutog SparrowHawka pa sve do lasera i pravog vatrenog oružja. Definitivno nije riječ o igri!

Što je onda najbolje?

Brown navodi da je mnoštvo novih tvrtki s novim proizvodima namijenjenim borbi protiv dronova zapravo potpuno neučinkovito. Stvari ili nisu dovoljno testirane ili su obećanja bila marketinškog karaktera, a Brown kaže kako to otežava posao njihovoj tvrtki kao konzultantima. Što uopće onda preporučiti kao rješenje - osim da se stvar testira samostalno?

Tvrtka Bishop Fox fokusirala se na samo tri opcije, sve osmišljene tako da mogu biti unutar dosega klijenata iz privatnog sektora, a neke stvari su dostupne čak i krajnjim potrošačima. Dakle, nije riječ o vojnoj opremi vrijednosti preko stotinu tisuća (ili kod lasera - milijuna!) dolara. 

Sačmarice

U SAD-u je dozvoljeno korištenje vatrenog oružja pa očito i za obaranje letjelica u određenim okolnostima. Sačmarica je osnovni dio opreme za obaranje letjelica, no možda ne tako kao u filmovima. Posebna Sky Net municija za sačmarice u sebi nosi komprimirane mreže koje se primaju za propelere letjelice i obaraju je na mjestu. Riječ je o oružju koje u Wiredu opisuju kao nešto što bi koristio Batman

Loša stvar u priči je to što je oružje nepouzdano i može napraviti veliku štetu. Dok je u dijelu situacija letjelica oborena izravno, u nekim slučajevima je bio uhvaćen samo jedan rotor te je uzrokovao pad letjelice i više od stotinu metara dalje. Sačmarica je istovremeno i vrlo opasno oružje - čak i kada se koristi tako posebno izvedena municija. 

Oružje s mrežama

Tko ne želi koristiti sačmaricu, na izbor ima i posebno oružje namijenjeno ispucavanju mreža. Bishop Fox je testirao nekoliko različitih komada takvog oružja (cijene između 500 i 775 dolara), reklamiranog za lov na životinje. Ovo oružje je mnogo manje opasno po ljude od sačmarica, no istovremeno ima i mnogo manji domet od svega 15-ak metara. 

Pažljivi piloti bi bez problema mogli izbjeći takve mreže, a tu je i dodatni problem, otkriva Fox. Projektili ne rade baš najbolje na ljetnim vrućinama. Komprimirani plin koji služi za ispaljivanje mreža jednostavno otkaže poslušnost kada je pretoplo...

SparrowHawk

Golemi multirotor SparrowHawk možda košta 11 tisuća dolara, no ispao je pouzdanijim rješenjem od svega što su testirali u tvrtki Bishop Fox. SparrowHawk je zapravo modificirana letjelica DJI Matrice 600. Pored hvatanja mete u mrežu, moguće je ulov otpremiti i padobranom. 

Naravno da i ovdje postoji kvaka (ili više njih). Sastavljanje letjelice se pokazalo mukotrpnim (stranice i stranice tekstualnih uputa bez slika), a tu je i činjenica da je potrebna vještina za letenje. Međutim, jednom kada je stvar u pogonu, pokazala se punim pogotkom. Koliko je to moguće za jednu tako golemu letjelicu. Po svoj prilici ona ne bi bila u stanju loviti minijaturne i superbrze RC letjelice...

Borbe (protiv) letjelica na daljinsko upravljanje tek počinju... zaključuje Wired.