'SVEMIRSKI TAKSI'

Ovo je letjelica koja će nas prevoziti u svemir

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 26.09.2014 06:54
  • Objavljeno 26.09.2014 u 06:55
Dragon SpaceX

Dragon SpaceX

Izvor: Promo fotografije / Autor: SpaceX

Za NASA-in 'Commercial Crew Program' su se natjecale tri kompanije, no ugovor su osvojili u kompanijama Boeing i SpaceX. Riječ je o povijesno važnom temelju, jer će se za istraživanje svemira i prijevoz posade na Međunarodnu svemirsku postaju sve više koristiti komercijalne kompanije. Prva verzija Dragon kapsule se već koristi za dostavu materijala na ISS, a što donosi njen nasljednik?

Elon Musk je otkrio Dragon V2 još u svibnju ove godine, a riječ je o kapsuli u kojoj će se smjestiti sedmeročlana posada, uz ukupni prostor 10 kubnih metara te dodatnih 14 kubnih metara 'u prtljažnom prostoru bez kontrole tlaka'.

U sklopu Commercial Crew Programa, SpaceX neće morati služiti samo NASA-inim potrebama, već će kompanija moći prevoziti i civile - koji to mognu priuštiti. Nova generacija Dragona bi se u svemir trebala otisnuti zahvaljujući SpaceXovim Falcon 9 raketama, a nakon što se odvoji od rakete, Dragon V2 bi trebao otvoriti prednji dio i pripremiti se za spajanje na ISS. NASA je za program prihvatila i Boeingovo rješenje, kapsulu CST-100, a njihov ugovor vrijedi 4,2 milijarde dolara.


Posebnost Dragon kapsule je u njenoj mogućnosti ponovnog korištenja. Dok su se astronauti nekad znali spuštati u kapsulama opremljenim padobranima i uglavnom slijetali na morsku površinu, Dragon V2 koristi 18 snažnih potisnika kako bi relativno nježno prizemljili putnike na bilo kakvu površinu. Kako sve izgleda u pogonu moguće je vidjeti u nastavku:

Ovako će SpaceX Dragon V2 kapsula nositi putnike

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!