ZGODAN IZUM

Ovo je kvaka koju ne morate dirati rukama, a možete je i sami isprintati

27.03.2020 u 09:58

Bionic
Reading

U belgijskoj tvrtki Materialise osmislili su dodatke za kvake za vrata koje možete sami insprintati, a pomoću kojih je moguće vrata otvoriti bez doticanja kvake dlanom

Koronavirus uzročnik bolesti COVID-19 na pojedinim površinama može preživjeti do tri dana. Između ostalog, pronađen je na kvakama za otvaranje vrata, što je dio stana, kuće ili radnog mjesta s kojim često u kontakt dolazi veći broj ljudi.

  • +3
Španjolska koronavirus Izvor: EPA / Autor: ROMAN G. AGUILERA

Dosad je diljem svijeta zabilježeno više od 537 tisuća oboljelih. Preminulih je 24,1 tisuća, dok se 132,2 tisuće ljudi oporavilo.

U belgijskoj tvrtci Materialise osmislili su dodatke za kvake za vrata koje možete sami insprintati, a pomoću kojih je moguće vrata otvoriti bez doticanja kvake dlanom.

Sastoje se od dva dijela koja je moguće razdvojiti. Kako bi postavljanje bilo što jednostavnije, 3D printana kvaka je osmišljena tako da ne traži bušenje ili promjene na postojećoj kvaci već ju prikačite kao dodatak pomoću četiri šarafa. Upute za sastavljanje su priložene uz materijale za printanje.

Hands-Free 3D-Printed Door Opener to Help Against the Spread of Coronavirus Izvor: Društvene mreže / Autor: Materialise Manufacturing

Naravno, to ne znači kako je ovaj izum potpuno otporan na kontaminaciju, pa iz tvrtke Materialise preporučuju redovnu dezinfekciju.

Zasad ga je moguće dodati samo na obične kvake, ne i za kvake na kuglu. Nacrte za printanje možete preuzeti ovdje, a Belgijanci vas pozivaju da ih podijelite dalje, ali i izradite vlastite dizajne te ih podijelite s njima. Oni su svoj osmislili i izradili u samo 24 sata, piše Business Insider.