GDJE SU, ŠTO RADE?

Ovo je deset najslavnijih svjetskih hakera, evo kakva ih je sudbina zadesila

02.07.2017 u 07:27

Bionic
Reading

Možda o hakerima znate vrlo malo ili praktički ništa. No o ovim odmetnicima digitalnog doba trebate znati barem nešto

Nisu svi hakeri zlonamjerni. Postoje i djeluju takozvani bijeli hakeri koji svoje vještine koriste kako bi poboljšali računalnu sigurnost, dok se one koji hakiraju čisto zabave radi naziva sivim hakerima.

Zlonamjerni su, pogađate, crni. A oni, pokazalo se dosad, mogu nanijeti poprilično štete. Evo deset najpoznatijih, u izboru web odredišta Make Use Of.

1) Kevin Mitnick

Mitnicka, o kojem smo nedavno pisali, američko Ministarstvo pravosuđa svojedobno je nazvalo najtraženijim računalnim kriminalcem u povijesti Sjedinjenih Država. Njegova je priča bila toliko zanimljiva da je o njoj snimljen dugometražni film Track Down.

Nakon što je odsjedio godinu dana u zatvoru zbog hakiranja u mrežu tvrtke Digital Equipment Corporation pušten je uvjetno na slobodu uz trogodišnji nadzor. Pred kraj isteka tog razdoblja pobjegao je i upustio se u seriju hakerskih napada koja je trajala 2,5 godine, a tijekom koje je upadao u vojne obrambene sustave, krao korporacijske tajne...

Nakon dulje potjere je uhvaćen i osuđen na pet godina zatvora. Po odsluženju kazne postao je konzultant i govornik na temu računalne sigurnosti. Vodi tvrtku Mitnick Security Consulting.

2) Jonathan James

Priča Jonathana Jamesa, poznatog i kao c0mrade, tragična je. Hakiranjem se bavi od mladih dana, kada je upao u nekoliko komercijalnih i državnih mreža. Zbog toga je završio iza rešetaka, iako je još bio maloljetan. 

James je s vremenom upao u NASA-inu mrežu, odakle je preuzeo dovoljno izvornog računalnog koda (u vrijednosti 1,7 milijuna dolara) pomoću kojeg je naučio kako funkcionira Međunarodna svemirska postaja. 

NASA je morala zatvoriti svoju mrežu na tri tjedna kako bi istražili kako je došlo do upada, što je koštalo dodatnih 41 tisuću dolara.  Prije deset godina nekoliko poznatijih tvrtki postalo je žrtvom brojnih zlonamjernih mrežnih napada.

Iako je James poricao kako je u tome sudjelovao na bilo koji način, osumnjičen je o protiv njega je pokrenuta istraga. Godinu dana kasnije počinio je samoubojstvo, uvjeren kako će biti osuđen za zločine koje nije počinio. 

3) Albert Gonzalez

Gonzalez je karijeru počeo kao predvodnik hakerske skupine ShadowCrew. Osim što su krali i prodavali brojeve kreditnih kartica, bavili su se i izradom lažnih putovnica, zdravstvenih iskaznica i službenih potvrda o rođenju. 

Internetsku slavu stekao je nakon što je u dvije godine skupio više od 170 milijuna brojeva kreditnih kartica. Potom je upao u baze podataka tvrtki TJX Companies i Heartland Payment Systems te i njih oplindrao. Gdje je sad? Osuđen je na dvije kazne zatvora u trajanju od 20 godina, koje služi istovremeno. Trebao bi biti pušten 2025.

4) Kevin Poulsen

Poulsen, poznat i kao Dark Dante, zaradio je svojih 15 minuta slave koristeći svoje potanko poznavanje telefonskih sustava.

U jednom je trenutku hakirao telefonske linije radiopostaje i namjestio si dobitni poziv, što mu je donijelo ganc novi Porsche. Mediji su ga nazvali Hannibalom Lecterom računalnih zločina. 

Na popis osoba koje traži američki FBI dospio je nakon što je hakirao sustave američkih saveznih vlasti i ukrao informacije o prisluškivanju. Uhićen je u supermarketu i osuđen na 51 mjesec zatvora, uz globu od 56 tisuća dolara. 

Nakon što je pušten iz zatvora 1995. počeo je raditi kao novinar. Sad je urednik Wireda. Godine 2006. čak je pomogao vlastima u identifikaciji 744 seksualna prijestupnika na MySpaceu.

5) Gary McKinnon

McKinnon, zvali su ga Solo, navodno je koordinirao najveće vojno hakiranje ikad. 

Što je skrivio? Tijekom 13 mjeseci od veljače 2001. do ožujka 2002. je ilegalno upao u 97 računala koja su pripadala američkim oružanim snagama i NASA-i. Tvrdio je kako je samo tražio informacije o zataškavanju besplatne energije i NLO-ima. Američke vlasti imale su drukčije mišljenje pa su ga optužile za brisanje više ključnih datoteka i izbacivanje više od 300 računala iz stroja, što je rezultiralo s više od 700 tisuća dolara štete. 

Kako je bio škotskog porijekla i operirao iz Ujedinjenog Kraljevstva, uspješno je izbjegavao američke vlasti sve do 2005., kada se našao suočen s izručenjem.

Nakon niza žalbi premijerka Theresa May blokirala je izručenje zbog toga što je teško bolestan, pa bi izručenje bilo nekompatibilno s njegovim ljudskim pravima. 

6) Robert Tappan Morris

Znanje o računalima pokupio je od svog oca Roberta Morrisa, koji je bio računalni znanstvenik pri tvrtki Bell Labs i potom agenciji NSA. Smatra se kako je on tvorac prvog poznatog računalnog crva.

Godine 1988., dok je studirao na sveučilištu Cornell, napravio je program kojim je želio izmjeriti internet. Ali, program je imao manu: računala su mogla biti zaražena više puta, a svaka zaraza je dodatno usporavala računalo. Izbacio je iz stroja više od šesti tisuća računala. Godinu dana kasnije proglašen je krivim i osuđen na tri godine uvjetno, 400 sati društveno korisnog rada i globu u iznosu od 10.050 američkih dolara.

S vremenom je osnovao startup inkubator Y Combinator, a drži i katedru pri prestižnom Massachusetts Institute of Technology.

7) Loyd Blankenship

Loyd Blankenship, Mentor kako su ga zvali u hakerskim krugovima, bio je aktivan od '70-tih godina prošlog stoljeća. Bio je članom nekoliko hakerskih skupina, među kojima je najpoznatija Legion of Doom (LOD).

Autor je eseja Mentor’s Last Words (poznatog i pod nazivima Conscience of a Hacker i Hacker Manifesto), kojeg je napisao nakon što su ga uhitili 1986. Esej je postao jednim od kamena temeljaca hakerske kulture. 

Tvrtka Steve Jackson Games angažirala ga je 1989. na razvoju pravila i mehanika za stolne igre GURPS Cyberpunk. Američka tajna služba pretresla je njegov dom 1990. i konfiscirala knjigu s pravilima, nazivajući ju 'priručnikom za računalne zločine'. 

Nakon toga je odustao od hakiranja. Sad živi od glazbe i razvoja igara.

8) Julian Assange

Jedan od najpoznatijih hakera današnjice time se počeo baviti sa 16 godina pod imenom Mendax. Tijekom razdoblja od četiri godine upao je u razne vladine, korporativne i obrazovne računalne mreže. Na popisu žrtava našli su se Pentagon, NASA, Lockheed Martin, Citibank i sveučilište Stanford.

No svjetsku slavu donijelo mu je stvaranje WikiLeaksa 2006. kao platforme za curenje informacija i tajnih dokumenata iz anonimnih izvora. SAD je protiv njega pokrenuo istragu 2010. i optužio ga za špijunažu po odredbama zakona iz 1917. 

Trenutno je u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, kamo se sklonio u strahu od izručenja SAD-u.

9) Guccifer 2.0

Tko je Guccifer 2.0, pitate se? Ne zna se pouzdano je li riječ o jednoj ili više osoba, kamoli točan identitet. Nazvali su se po rumunjskom hakeru čije su česte žrtve bili dužnosnici američkih vlasti i druge istaknute političke osobe. 

Po čemu su poznati? Tijekom američkih predsjedničkih izbora 2016. netko je hakirao računalnu mrežu Demokratske stranke. Na tisuće dokumenata dospjelo je na WikiLeaks i drugdje. 

Nemali broj promatrača smatra kako se iza Guccifera 2.0 krije ruska obavještajna služba. No oni sami tvrde kako su Rumunji, ne Rusi.

10) Anonymous

Anonymous su vjerojatno najpoznatija hakerska skupina svih vremena. Ipak, o njima se vrlo malo zna. Riječ je o decentraliziranoj skupini hakera koja nema strogu hijerarhiju i formalno članstvo. Bilo tko može djelovati u njihovo ime.

Od 2003., kad su se pojavili, pripisani su im brojni napadi i akcije, a među žrtvama su bili Amazon, PayPal, Sony, baptistička crkva Westboro, scijentološka crkva, dijelovi mračnog weba, kao i vlasti Australije, Indije, Sirije, SAD-a i druge. Koliko je poznato, još su aktivni.

Od 2011. iz njih su iznikle još dvije hakerske skupine: LulzSec i AntiSec.