QUALCOMMOV OTKAČENI ZMAJ

Ovo će nam uskoro pokretati mobilne uređaje

16.07.2014 u 09:14

Bionic
Reading

Iako krajnje korisnike - opće potrošače na mobilnom tržištu uglavnom nije posebno briga što se točno od čipova nalazi u njihovim mobilnim uređajima, Qualcomm je nedavno pokrenuo veliku kampanju u kojoj govori o nekim praktičnim pojedinostima vezanim uz njihove nove Snapdragon čipove, koje ponešto pojednostavljeno nazivaju 'procesorima'

Naravno, riječ je o SoC (System on Chip) rješenjima - integriranim krugovima koji u sebi donose modeme, grafičke akceleratore i 'uobičajene' procesorske jezgre. Kompanija je svako od nadolazećih rješenja odlučila posebno predstaviti, ali i uokviriti jedinstvenim videom u kojem se nastoje približiti općoj publici, istovremeno ih informirajući zašto su njihovi čipovi superiorni.

Ovih dana kompanija je najavila kako će za vrijeme zimskih praznika svijet biti 'upakiran' u 4K video tehnologije, a naravno kako smatraju da Snapdragon može zadovoljiti potrebe proizvođača - i potrošača. Svijet 3D-a je splasnuo proteklih godina, ali video visoke razlučivosti se polako ipak prima na tržište.

Snapdragon čipovi - brži od brzog vlaka


Snapdragon 805 je vrhunac ponude ovog proizvođača, a trenutno taj čip koristi tek Galaxy S5 namijenjen južnokorejskom tržištu. Posrijedi je prvo uopće komercijalno rješenje koje mobilnim uređajima pruža mogućnost prikaza/snimanja 4K UHD sadržaja, uz 5.1 surround zvuk te prvo rješenje na tržištu koje posjeduje dvostruki ISP (Image Signal Processor) koji može 'prožvakati' 1,2 gigapiksela u sekundi. U konačnici, ovaj čip može podržavati mobilne kamere do razlučivosti od nevjerojatnih 55 megapiksela.

Četiri Krait 450 procesorske jezgre na maksimalnom radnom taktu od 2,7GHz uparene s Adreno 420 grafičkom jedinicom na radnom taktu od 600MHz tvore jedno od najjačih rješenja na tržištu, a u kompaniji su toga itekako svjesni.

Da to nije sve, svjedoči i činjenica kako se u prvoj polovici 2015. godine očekuju i Snapdragon 808 i 810 čipovi nešto drugačije mikroarhitekture (i proizvodnje u 20nm tehnologiji), no o njima nešto više s vremenom.


Razinu niža rješenja iz serije 600 čine 64-bitni modeli Snapdragon 615 i Snapdragon 610. Osnovna i jedina bitna razlika među njima je to što prvi model posjeduje osam ARM Cortex A53 procesorskih jezgri, a drugi četiri. Ostatak čipa čini Qualcommova Adreno 405 grafička jedinica i integrirani LTE modem. Posebno je zanimljivo za spomenuti da je Qualcommov zaposlenik (Anand Chandrasekher) po predstavljanju Appleovog 64-bitnog rješenja bio prilično oštrog jezika, a kompanija se naknadno osvrnula na te riječi i rekla kako nisu na istoj 'valnoj duljini' s Chandrasekherom.

Qualcomm je ne tako davno rekao i da su osmojezgrena rješenja nepotrebna te da su ih počeli raditi samo zato jer na kineskom tržištu vlada opća pomama za visokim brojevima. Bilo kako bilo, nove modele iz serije 600 je moguće upoznati u sljedećem filmiću:

Snapdragon 410 je novitet u Qualcommovoj seriji čipova s oznakom 400. Baš kao dva ranije spomenuta modela ni ovaj ne koristi Qualcommove Krait procesore već (četiri) ARM Cortex A53 jezgre. Da je model nešto slabiji svjedoči i korištenje grafičkog rješenja Adreno 306. 64-bitna značajka je još uvijek tu, baš kao i LTE podrška. Kompanija ovaj čip posebno hvali zbog brzine i učinkovitosti: