VIRTUALNA ASISTENTICA

Ovo će biti Microsoftov adut protiv Appleove Siri?

28.01.2014 u 14:45

Bionic
Reading

Nije prošlo ni desetak dana od novosti da će Microsoftova 'Siri' nazvana Cortana kasniti godinama za konkurencijom, a po internetu su se pojavile navodne snimke kompanijinog virtualnog asistenta na uređajima Windows Phone

Kako je već ranije bilo riječi na Gadgeteriji, već mjesecima kruže neslužbene informacije kako Microsoft sprema značajnu nadogradnju svog sustava za prepoznavanje glasa u obliku virtualnog pomoćnika, u mnogočemu nalik na Appleovu Siri.

Microsoftovo rješenje, nazvano 'Cortana', ipak neće stići tako brzo iako su se pojavile prve snimke koje tobože prikazuju Cortanu u funkciji:

Cortana

Lako je za pogoditi, pokazalo se kako su snimke dobro napravljeni 'lažnjaci'. Autor barem jednog od ovih snimaka je i službeno otkrio kako je prvotno sve zamislio kao konceptni uradak, kojim će se korisnici Windows Phonea zagrijati za mogućnosti koje možda jednog dana stignu na njihove uređaje.

Video se proširio, a posebno stoga što se za sada toliko malo zna o Microsoftovoj virtualnoj inteligenciji koja će biti svojevrstan pandan Appleovoj Siri i servisu Google Now.

Štoviše, dosadašnje informacije upućuju na to da se Cortana tek razvija te da će se tek u određenim 'dijelovima' tehnologija pojaviti u SAD-u na Xbox Oneu i računalima Windows. Implementacija na Windows Phone također će se odvijati postupno, uz dostupnost na engleskom govornom području negdje u 2015. ili čak 2016. godini.