ŠAKA SAVJETA

Ovim trikovima ćete izvući najbolje iz vašeg iPhonea

20.01.2015 u 14:30

Bionic
Reading

Možda se još navikavate na novo izdanje Appleovog operativnog sustava, možda tražite razlog za nadogradnju. Kako god bilo, evo nekoliko savjeta kako ga što bolje iskoristiti

Upoznajte bateriju
U zadnjem izdanju iOS-a napokon možete doznati što najviše ždere bateriju. U meniju s postavkama - pod General, pa Usage - pronaći ćete popis aplikacija koji će vam pokazati koliko koja troši, tog dana i tijekom zadnjeg tjedna.

Što će se naći na tom popisu, u velikoj mjeri ovisi o načinu korištenja uređaja. Ako puno SMS-ate ili surfate, naći ćete odgovarajuće aplikacije. No, otkrijete li nešto što ne bi trebalo biti prisutno, kucnite dva puta na dugme Home kako bi vidjeli što je sve u pogonu i potezom prsta uklonite sumnjivce.


Razgovarajte sa Siri bez ruku
Pritisnete li dulje dugme Home, aktivirat ćete ugrađenu digitalnu pomoćnicu Siri. U meniju kojim upravljate njome, pod General Settings, postoji opcija 'Hey Siri'. Uključite ju, moći ćete aktivirati Siri glasovno ('Hey Siri', pa pitanje), postaviti podsjetnik, otvoriti SMS ili aplikaciju za telefonski poziv.
Značajka, na žalost, radi samo dok je telefon uštekan.

Prepoznajte pjesmu
Uz Siri sad dolazi i servis za prepoznavanje glazbe Shazam. Može slušati glazbu koja svira oko vas i reći o kojoj se pjesmi radi. Da bi ga aktivirali, pitajte Siri 'What's playing?' Mobitel će osluškivati neko vrijeme i, u većini slučajeva, izbaciti ime pjesme i izvođača, uz poveznicu za kupovinu na iTunesu.

Skenirajte kreditne kartice u Safariju
Ovo je koristan alat za vas koji ste često u pokretu. Kupujete li online koristeći preglednik Safari na iPhoneu ili iPadu, a nemate korisnički račun, morat ćete unijeti broj svoje kreditne kartice.

Odmah iznad tipkovnice naći ćete značajku Scan Credit Card. Kucnite na nju i postavite kreditnu karticu ispred kamere uređaja. Očitat će s nje broj i datum kad će isteći, pa te podatke unijeti umjesto vas tijekom kupovine.

Pritom ne fotografira karticu, već ju skenira i prenosi broj. Ne bi trebala moći pročitati sigurnosni kod, a morat ćete sami unijeti podatke za naplatu.


Koristite drukčiju tipkovnicu
S Appleom je to obično tako: dobijete to što dobijete. Nema puno vrdanja i prilagođavanja. No, iOS 8 dozvoljava preuzimanje drugih virtualnih tipkovnica.

Dobar izbor su Swype (košta dolar, odnosno 6,5 kuna, na App Storeu) i SwiftKey (besplatna). Obje su već godinama dostupne za Android. Swype omogućava tipkanje povlačenjem prsta po tipkovnici, dok SwiftKey brzo uči vaše obrasce tipkanja, što mu omogućuje bolje predviđanje.

Snimajte bolje fotografije
Aplikacija Camera za iOS 8, bez obzira imate li novi iPhone 6 ili ne, dobila je neke nove početničke i napredne značajke.

Recimo, možete kontrolirati razinu osvjetljenja prije snimke. U aplikaciji kucnite na zaslon kako bi ga fokusirali, pa na ikonicu sunca koja će se pojaviti uz kućicu za fokus. Povucite ju gore ili dolje za više ili manje svjetla.

S Appleovim uređajima sad možete praviti i time-lapse video zapise. Otvorite aplikaciju Camera i potežite prstom po zaslonu skroz desno, sve dok ne dođete do odgovarajuće značajke. Kucnite dugme Record i držite uređaj mirno sve dok ne snimi sve što želite. Kako bi smanjili treskanje, priključite slušalice i upotrijebite dugmad na njima za daljinsko upravljanje.

Ima i ugrađeni brojač za selfije i druge fotografije zbog kojih uređaj morate ostaviti izvan dometa ruku i monopoda. Kad otvorite aplikaciju, na vrhu zaslona pojavi se mala ikona tajmera. Kucnite ju i postavite odbrojavanje, od tri do deset sekundi.