ZNAČAJKE IZ NAJVIŠE KATEGORIJE

Ovi čipovi brinu se da i jeftiniji uređaji imaju vrhunske performanse i snimke

14.05.2017 u 07:12

Bionic
Reading

Dosad su u pravilu samo najskuplji mobilni uređaji s najsnažnijim Qualcomm čipovima mogli podržavati i sve druge bitnije karakteristike poput bržeg povezivanja, kvalitetnije obrade fotografija i videa uz brzi autofokus i drugog. Qualcomm je novom mobilnom platformom 660 odlučio razbiti taj ciklus

Premium značajke će se zahvaljujući mobilnim platformama Snapdragon 660 i 630 preseliti s najskupljih uređaja i u one cjenovno pristupačnije. Noviteti će u sebi naći Qualcomm Spectra Camera ISP, Kryo CPU, Hexagon Vector eXtensions i neke druge tehnologije koje su do ovog trenutka bile dostupne isključivo u najsnažnijim čipovima iz serije 800, a koji se pak nalaze u mobilnim perjanicama. Što će ovo značiti u praksi za krajnjeg potrošača?

Kupovinom mobilnih uređaja kojima će srce činiti ovi čipovi, korisnici će moći uživati uz nultu razinu kašnjenja zatvarača pri snimanju fotografija do 24MP, zahvaljujući 14-bitnom Spectra 160 ISP-u. Pri tom će moći računati i na superbrzo autofokusiranje kako nikad ne bi propustili trenutak pri snimanju. Jasno, ovi čipovi donose i mogućnost snimanja 4K video sadržaja pri 30 sličica u sekundi. 

Snimanje izvrsnih fotografija neće značiti mnogo ako ne postoji i podrška za vrhunske zaslone. I u ovom slučaju Snapdragon 660 i 630 donose novitete poput EcoPix tehnologije, koja će osigurati bolji pregled zaslona i na snažnom dnevnom svjetlu. Da stvar bude bolja, ovi čipovi podržavat će i izravno spajanje na 4K TV zaslone za maksimalno uživanje u snimljenom sadržaju. Za ostatak multimedijalnog doživljaja pobrinut će se Qualcomm Aqstic audio codec, koji će se pobrinuti za Hi-Fi zvuk.

Obje nove platforme osmišljene su tako da podržavaju vrhunske veze, snimaju kristalno čiste fotografije, uključuju osnovne gradivne blokove za umjetnu inteligenciju i pružaju bolji vijek trajanja baterije, bolje performanse i višu razinu sigurnosti u usporedbi s prethodnim generacijama, poručuje Qualcomm:

Qualcomm Snapdragon 660 donosi dašak vrhunskih značajki u cjenovno pristupačnije uređaje Autor: Qualcomm

Što se tiče performansi, Snapdragon 660 donosi Kryo 260 procesor u osmojezgrenoj konfiguraciji, a koji će u odnosu na prethodnu generaciju postizati 20 posto više performanse. Slično vrijedi i za Adreno 512 grafičku jedinicu, koja će biti 30 posto brža u odnosu na prethodnika.

Tu je naravno i podrška za Quick Charge 4, zahvaljujući kojoj će korisnici uz svega pet minuta punjenja svog mobilnog uređaja dobiti pet sati razgovora, a punjenje od 15 minuta će bateriju mobitela napuniti do 50 posto.