TEHNO SAVJETI

Ove stvari ne želite izbjeći ukoliko vam je stalo do vašeg Google profila

11.08.2019 u 18:30

Bionic
Reading

Google je već dulje vrijeme centralni dio našeg svakodnevnog života na internetu. Ako želite da vaš Google profil ostane osiguran od neželjenih gostiju, to možete učiniti uz pomoć nekoliko sigurnosnih mjera

Ako vam je stalo do sigurnosti vašeg Google profila, vrlo ste vjerojatno razmišljali o njegovoj dodatnoj zaštiti. Na sreću, sve opcije za dodatnu zaštitu svega vezanog uz Google nalazi se unutar samih postavki, što znači da nećete morati ništa instalirati kako biste dodatno zaštitili svoj profil uz pomoć značajki navedenih unutar ovog članka.

Aktivirajte dvostupanjsku provjeru

Dvostupanjska provjera omogućava potvrdu prijave na Google pomoću različitih uređaja, uključujući USB diskove i mobilne telefone. Primjerice, ako se odlučite prijaviti na računalu, dobit ćete poruku na smartfonu u kojoj morate potvrditi da ste to vi. Ako ne potvrdite, na računalu nećete moći pristupiti profilu. Ovo znači da kradljivac identiteta, makar se domogao vašeg emaila i lozinke, neće moći pristupiti profilu bez vašeg odobrenja.

Da biste aktivirali opciju, prvo pristupite postavkama vašeg Google računa i birajte stavku Sigurnost smještenu na izborniku na lijevom dijelu ekrana. Tamo potražite okvir Prikava na Google i birajte Potvrda u dva koraka. Upišite lozinku i prijavite se na profil. Tamo ćete upisati ispravni telefonski broj na kojeg ćete primati jednokratne lozinke. Možete birati želite li poruke primati putem SMS-a ili glasovne poruke.

ISTRAŽUJTE

Ovo su najbolje nove značajke Google Mapsa, isprobajte ih

Pogledaj galeriju

Birajte koji vam više odgovara i klikinte na nastavak. Na idućem ćete ekranu dobiti rubriku u koju ćete upisati jednokratnu šesteroznamenkastu lozinku koju ste primili od Googlea te potom aktivirati potvrdu u dva koraka.

Nakon što ste eventualno dodali dodatnu mogućnost zaštite profila (USB ili aplikacije), poduzmite idući korak koji je jako, jako važan - pričuvni kodovi. Naime, postojat će trenuci kada nećete moći potvrditi svoj identitet putem klasičnih metoda i tada će vam dobro doći autentifikator. Uz ove kodove moći ćete pristupiti profilu bez obzira na sve.

Kliknite na pričuvne kodove i vidjet ćete deset šifri koje je za vas upravo generirao Google. Možete ih spremiti u PDF, skinuti ih kao teksutalnu datoteku ili ih ubaciti u sigurnu bilješku u sklopu vašeg menadžera za lozinke. Svaki od kodova možete koristiti jednom.

Ubacite sigurnosnu adresu ili telefonski broj

Ako vas kradljivci ikad izbace iz vašeg Google računa, sigurnosna adresa ili broj moći će vam pomoći da podatke i profil vratite u svoje vlasništvo. Ako nas pitate, dobro bi bilo ubaciti oboje.

Kada uđete u svoj Google račun, potražite značajku Sigurnost na lijevoj strani ekrana i kliknite na nju. Nakon toga potražite stavku 'Načini na koje možemo provjeriti da ste to vi' vidjet ćete dvije stvari: E-adresu za oporavak i telefonski broj za oporavak. Broj i adresa koje ćete upisati osigurat će da možete Googleu pristupiti i kada se ne sjećate adrese ili lozinke.

Ako nekim slučajem ni one ne pomognu, Google će vas tijekom procesa vraćanja računa tražiti da ih upištete, što znači da je jako dobra ideja zapisati ih ili memorirati.

Točno odredite što dijelite putem Googlea

Kradljivci informacija koriste osobne detalje kako bi ukrali vaš identitet, što znači da je vrlo važno štititi podatke poput rođendana, telefona, emaila, fizičke adrese i tako dalje. Te podatke možete sakriti putem izbornika Osobe i dijeljenje. Tamo imate izbornik 'Odaberite što će drugi moći vidjeti'.

U njemu možete pregledati informacije s oznakom s lokotom ili globusom. Te oznake pokazuju da su podaci vidljivi ili nevidljivi. također možete birati oznaku Vaša Organizacija koja osigurava da će informacije vidjeti samo vaši članovi tima.