korisne i besplatne

Ove aplikacije studentima olakšavaju život, a sjetili smo se i nekih novih koje bi dobro došle

25.03.2018 u 11:03

Bionic
Reading

Potpisi, seminari, rokovi, ispiti...buran je život studenata. Kako bi se lakše snašli u moru obveza, pomažu im i aplikacije od kojih su neke izašle i iz domaće kuhinje. Donosimo popis najkorisnijih, a pale su nam na pamet i neke kojih još nema...

Zamislite da svijetu možete reći 'čekaj' dok ne obavite nešto važno, ili, ako ste student, dok ne spremite taj ispit s kojim se mučite cijeli semestar. Možete izvaditi baterije iz zidnog sata, ali to neće pomoći. Isključiti mobitel ili WiFi ruter ne dolazi u obzir je vam stalno za nešto treba, a dok je uključen poruke i pozivi na kave frcaju na sve strane.

Trojica Nizozemaca, Florian Winder, Maths Mathisen i Vinoth Vinaya, našli su način kako da vas vaš mobitel motivira da učite i još vas na kraju za to nagradi. Naime, razvili su aplikaciju Hold koja mjeri vrijeme kad ne koristite mobitel. Za svakih 20 minuta dobit ćete 10 bodova koji se mogu zamijeniti za besplatnu kavu ili kokice u kinu, ali i za knjige te školski pribor. Nažalost za sada je dostupna samo u skandinavskim zemljama i Velikoj Britaniji.

App Block je slična aplikacija koja blokira druge aplikacije na određeno vrijeme, a prednost joj je što sami birate stranice koje vas ometaju. Dostupna je za Android. Korisnici Apple uređaja mogu skinuti Freedom - Reduce Distractions koja blokira web stranice i aplikacije.

Summira Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Svi koji su se za vrijeme studiranja susreli sa Studentskim servisom bar su jednom bili zbunjeni oko iznosa koji mogu zaraditi, a da roditeljima ne povećaju porez. Tome su doskočili zagrebački studenti Petar Šegina s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Filip Šuste s Tehničkog veleučilišta te Stanko Krtalić Rusendić i Marko Božac s Ekonomskog fakulteta.

Aplikacije kojih nema, a trebalo bi ih biti

U moru aplikacija teško je pronaći korisnu. Ponekad baš ona koja nam treba još ne postoji. Zar ne bi bilo lijepo da postoji jedna koja umjesto vas prati izostanke i obavještava hoćete li izgubiti pravo na potpis. Nema toga alarma koji bi bolje budio.

Ili jednu koja je povezana s informacijskim sustavom fakulteta i gasi alarme ako se predavanje otkaže. Bilo bi zgodno kad bi zvono obavijesti mogla biti vaša omiljena pjesma.

Njihova Sumirra prati zarade preko studentskog ugovora i na vrijeme upozorava na skora prekoračenja. Svojim zaradama možete pristupiti preko AAI@Edu.Hr računa kojeg posjeduju svi studenti u Hrvatskoj. Ako ste zagrebački student, u aplikaciju upišite podatke za Studentski centar Zagreb (OIB, JMBAG i matični broj) i aplikacija će odraditi svoj dio posla. Ako želite, obavijesti možete primati i preko Facebook Messengera. Kalkulatore u ladice!

Na svoje će doći i splitski studenti kad skinu službenu studentsku aplikaciju Sveučilišta u Splitu UNIspoT. Razvili su je Mateo Marušić, Bartul Kovačić i Matej Rajčić, a sadrži novosti vezane za Sveučilište, jelovnike i stanje reda u splitskim menzama i na X-icama te pregled aktualnih studentskih poslova. Preko aplikacije studenti sveučilištu mogu slati anonimne sugestije i komentare.

Da je vrijeme ispita stresno razdoblje, već i vrapci na granama znaju. Skripte, olovke i šalice kave su posvuda, a u toj se gužvi ponekad zaboravi jesti ili prijaviti ispit. Sve najpotrebnije informacije mogu se naći u aplikaciji Ekonomist koju je osmislila Monika Damjanović. Namijenjena je studentima zagrebačkog Ekonomskog fakulteta ali sadrži i informacije korisne za studente ostalih fakulteta. Tamo se mogu pronaći informacije o najbližim menzama i knjižnicama u Zagrebu te ih naći na karti, prolistati e-knjižnicu gdje su knjige dostupne za čitane na uređaju, mogu prijaviti i odjaviti ispite te pregledati obavijesti o događanjima na fakultetu.

  • +5
Genijalci iza studentske aplikacije UNIspoT Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Slaven Damjanović

Jutarnja predavanja su nužno zlo, a buđenje za njih je gore od mamurluka nedjeljom. Alarm kojeg je moguće lako 'snoozeati' bez da otvorite oči nije dobar saveznik. Alarmy (Sleep If U Can) će pomoći, osim ako niste tvrdokorni spavač. Prestat će vas buditi samo ako napravite određeni zadatak. Na primjer, alarm može biti zadatak da se slikate sa četkicom za zube u ustima ili da protresete mobitel na određen način.

Dvije stvari se kod pisanja seminara uvijek rade na početku – sadržaj i popis literature. Sadržaj zbog točnih brojeva stranica, a popis literature jednostavno zato jer je to najomraženiji dio. Srećom, i za to postoji aplikacija i zove se RefMe. Njene sposobnosti navođenja bibliografskih jedinica su možda bolje od vaših, a prednost joj je što skenira potrebne podatke, pa čak i literaturu na hrvatskom.

Za duga predavanja, kad vam nestane tinte i nitko nema olovku viška, pronađite Lecture Capture (za Apple) koja će sve snimiti. Odlična je za one koji sporo pišu jer kasnije možete poslušati usporenu snimku.

Vizualnim tipovima u istoj situaciji pomoći će Share Your Bord (Android) s pomoću koje možete fotografirati ploču iz bilo kojeg kuta. Korisna je jer kasnije možete dodati svoje bilješke i podijeliti ih sa prijateljima.