prošla vremena

Ovako je izgledalo slanje e-maila 1984.

  • Autor: Lucija Adžić
  • Zadnja izmjena 16.06.2018 17:45
  • Objavljeno 16.06.2018 u 17:45
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Yuri Kevhiev / Alamy

Za spajanje na internet morali ste nazvati svoje računalo, a e-mail adrese su se sastojale od brojeva i ponekog slova

CD-ROM se upravo bio izumio, prvi Apple Macintosh je tek pokrenut, Tetris je bio omiljena igra, a predviđanja Georgea Orwella iz knjige '1984' nisu se ostvarila. Upravo te godine e-mail i internet su bili u početcima, a ljudi su ih koristili tek ponekad.

Srećom, britanski televizijski kanal 'Thames TV' dokumentirao je kako 1984. tehničari Julian i Pat Green šalju i primaju e-poštu u emisiji 'Baza podataka', a svoju su snimku prenijeli na YouTube, prenosi Business Insider.

Ne biste vjerovali, ali slanje e-maila 1984. je bilo dosta komplicirano. Evo kako je to izgledalo.

Prije slanja e-pošte bilo je potrebno povezati se na on-line uslugu. Danas je to poprilično jednostavno, no tada je proces bio drugačiji.

Prvo je trebalo priključiti telefonsku liniju na modem, a zatim spojiti modem na računalo. Zatim je trebalo nazvati računalo pomoću telefona. Kada je veza bila uspostavljena, trebalo je uključiti prekidač na modemu. Tada bi se 'stvari' počele događati i bili ste povezani.

  • +1

Redizajnirani Gmail

Izvor: Screenshot / Autor: Google

Dvojac Green, koji je tada demonstrirao proces, ovako se priključivao na uslugu Micronet 800, vrstu rane usluge tipa AOL: on-line magazin koji je pružao vijesti, recenzije softvera, kao i usluge 'elektroničke pošte'.

Nakon što su se povezali s Micronetom, napokon su mogli napisati svoju e-poštu. No, tada još nisu postojale e-adrese kakve poznajemo danas. Godine 1984. adresa e-pošte bila je niz brojeva i slova. U ovom slučaju adresa je bila '7776a'. Poruka koju su tada poslala glasi: 'Najbolje želje svima u timu za baze podataka, elektronički vaši, obitelj Green'.

Tako su primatelji e-pošte dobivali poruke na svom računalu prije više od trideset godina. Pošta se mogla i ispisati pritiskom na gumb.

Evo kako je izgledao cijeli proces.

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Green

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!