MALI, ALI PALI

Ovakav skuter još niste vidjeli

12.06.2015 u 06:39

Bionic
Reading

U Tajvanu je sve spremno na početak prodaje pametnog električnog skutera Gogoro, predstavljenog na ovogodišnjem sajmu CES u Las Vegasu. Nije riječ o 'običnom' električnom vozilu, već malom tehnološkom čudu koje korisnicima želi pružiti jednostavno putovanje - i još jednostavnije punjenje zahvaljujući izmjenjivim baterijama

Umjesto potrebe za punjenjem baterije unutar skutera pomoću uobičajenog kabela, Gogoro korisnici će iskoristiti mogućnost zamjene prazne baterije s napunjenom na posebnoj mreži za punjenje GoStation. Zamjena baterija bi trebala trajati punih šest sekundi.

Širenje ovog projekta u mnogočemu ovisiti o zanimanju. Kako bi se to testiralo, prije planiranog početka prodaje skutera u Tajvanu će stotinjak sretnih vozača moći sudjelovati u pilot-programu. Za sada detalji o cijeni vozila ili zamjene baterija nisu poznati.

Upoznajte pametni električni skuter Gogoro


Ono što jest poznato je da Gogoro u sebi nosi hrpu tehnologije i da ubrzava bolje od uobičajenog skutera od 125cc (do 50km/h mu treba 4,2 sekunde). Na skuteru je tako smješteno tridesetak senzora koji prate sve - utjecaj sila na vozilo, ambijentalno osvjetljenje, klizanje, temperaturu motora i okoliša, brzinu...a sve ove informacije stižu na mobilne aplikacije (iOS i Android).

Gogoro je razvio vlastiti pogonski sklop, okvir i sve bitnije dijelove na skuteru, a za koje tvrdi da su inženjerski vrhunac. 'Svaki dio je jedinstven i svaki je kreiran od nule. Želimo unijeti revoluciju u ovaj svijet', poručuju iz Gogoroa.


U prilog inovacijama svakako ide i to da je pogonski sklop napravljen po IPX7 standardu, što znači da će osigurati pogon čak i po najgorem kišnom vremenu - ali i poplavama do 30cm visine. Ovo je tek dio priče za Gogoro, o kojem je moguće saznati više na službenim stranicama