GIGASET SL930A

Ovaj fiksni telefon oslanja se na snagu Androida

31.01.2014 u 09:59

  • +16

Gigaset SL930A

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Mobilna platforma Android osim na mobilnim uređajima sve češće pronalazi put do cijelog niza ostalih uređaja u kategoriji potrošačke elektronike. Na domaćem tržištu dostupan je sada već cijeli niz fiksnih telefona koji kao pokretačku snagu koriste upravo ovu mobilnu platformu, a mi smo isprobali bežični telefon punog naziva Gigaset SL930A

Prema posljednjim podacima analitičara, mobilna platforma Android pronašla je na europskom tlu put do gotovo 70 posto mobilnih uređaja. Sve češće Android pronalazimo na televizorima, hladnjacima i sličnim uređajima te nije uopće čudno što se i dobar dio proizvođača fiksnih telefona odlučio na korištenje upravo ovog OS-a.

Telefon prije svega

Gigaset SL930A ima osnovnu namjenu svakog fiksnog telefona - obavljanje telekomunikacijskih radnji ‘zemaljskom linijom’ i to čini sasvim dobro te očekivano. Korištenjem poznatih bežičnih tehnologija prijenosa (ECO DECT) te zvuka (HDSP - high definition sound performance) Gigaset je korisnicima ponudio ‘provjerenu stvar’ te nabavkom ovog uređaja za ovu namjenu nećete pogriješiti.

U zatvorenom prostoru ovaj bežični telefon ima nazivni domet 50 metara od bazne stanice, dok se na otvorenom domet povećava na 300 metara. Svi razgovori koje smo obavili odrađeni su besprijekorno, bez ikakvih smetnji u prijenosu zvuka.

U Gigasetu su odlučili dodatno ‘zapapriti’ stvar te je tako telefon SL930A opremljen i Androidom, a što cijelo iskustvo podiže na jednu sasvim novu razinu.

Android, no ne u svom punom sjaju

Korisnici upoznati s Androidovim sučeljem odmah nakon prvog paljenja telefona Gigaset SL930A naći će se u poznatom okruženju uz minimalnu Gigasetovu intervenciju u korisničko sučelje. Kompanija je naime na početnom zaslonu te još nekim ikonama izbornika predstavila vlastite varijante kratica do aplikacija, koje se odlično uklapaju u dojam cijelog uređaja. Prilagođene su tako ikone za pristup telefonskim razgovorima, adresaru, postavkama i slične, no doista nenametljivo.

Ostale ikone koje su dio Androidovog sučelja ostale su nepromijenjene te ćete se, kao što smo i ranije naveli, nakrcavanjem telefona ‘svojim’ aplikacijama naći u poznatom okruženju.

Prijavom sa svojim podacima s Googlea na Gigaset SL930A skidat ćete i koristiti aplikacije jednako kao i na bilo kojem drugom Androidu. Omogućen vam je pristup stotinama tisuća dostupnih aplikacija, a sva komunikacija telefona s internetom i internetskim sadržajima obavlja se ugrađenom Wi-Fi vezom.

Gigaset SL930A je ipak i dalje fiksni telefon

Iako je uređaj opremljen Androidom, ne očekujte čuda. ‘Ispod haube’ telefona Gigaset SL930A nalazi se hardver koji je uobičajeno smješten na Android mobitelima nižeg cjenovnog ranga tako da ni u kom slučaju ne biste trebali očekivati čuda. Zaslon telefona dijagonale je 3,18 inča, razlučivosti 480 x 320 piksela uz 160 dpi. S procesorske strane, u Gigaset SL930A ugrađen je ARMv7 radnog takta 1 GHz uz 450 MB radne memorije.

Sve navedeno daje jasno do znanja da od ovog uređaja ne možete očekivati čuda u radu te, iako će obaviti sve zahtjeve koje pred Gigaset SL930A postavite, mora vam biti jasno da će se sve odigrati sporije, znatno sporije.

Android na fiksnom telefonu. Može, no uz određenu cijenu

Kao što smo već naveli, Gigaset SL930A omogućit će vam još jedan način pristupa Android sadržajima, uživanje u mobilnim aplikacijama, gledanje YouTube isječaka te povremeno surfanje bespućima interneta, no uz određenu cijenu. Telefon Gigaset SL930A moguće je dobaviti u ponudi dućana Smartson po izdašnoj cijeni od 1.799 kuna. Sami procijenite je li vam potreban još jedan Android, ograničen na kućno okruženje, no sigurni smo da će određen dio korisnika biti naprosto oduševljen ovom ponudom.

SPECIFIKACIJE:

Gigaset SL930A

Vrijeme na čekanju: do 110 sati
Vrijeme razgovora: do 20 sati
Baterija: Li-Ion 1300mAh
Vrijeme punjena: ~4 sata
Domet: DECT/WLAN do 50/30 metara
Domet na otvorenom: do 300/100 metara
Dimenzije/Masa: ~134mm x 58mm x 16,5mm/147g (s baterijom 174g)
Prikaz broja: Da
HR Izbornik: Da
Zaslon: U boji
Imenik: više od 2000
Pozivi: 20
‘Tajnica’: 55 minuta snimanja
Melodije: 21
Boja: metal/piano crna
Ustupio: Smartson
Cijena: 1.799 kuna