FIZIČARI RAZOČARANI

Otkriveni bozon ipak nije 'super-Higgs'

14.03.2013 u 12:24

Bionic
Reading

Fizičari CERN-a, koji su prošle godine pronašli novu elementarnu česticu, danas su objavili da ona sve više odgovara očekivanom Higgsovom bozonu, a ne 'super-Higgsu' koji bi, na radost mnogih kozmologa i teorijskih fizičara možda riješio neke od velikih misterija svemira

'Sve karakteristike pronađene čestice slažu se s onime što standardni model fizike predviđa za Higgsov bozon', rekao je za tportal jedan od vodećih hrvatskih fizičara u CERN-u dr. sc. Ivica Puljak.

'Već smo analizirali sve podatke koje smo prikupili i oni će danas biti objavljeni, mada su još uvijek preliminarni. Ne očekujemo da će se tu išta bitno mijenjati ni u narednih nekoliko godina.'

Stručnjaci su do danas analizirali dva i pol puta više podataka nego što je bilo obrađeno prije objave o otkriću Higgsa u srpnju. Prema standardnom modelu Higgsov bozon ne bi trebao imati spin, a njegova parnost – mjerenje ponašanja njegove zrcalne slike – trebala bi biti pozitivna. Oba detektora, i CMS i ATLAS, potvrdila su ova predviđanja, a isto vrijedi i za mjerenja interakcija nove čestice s drugim česticama. Drugim riječima, sve je sigurnije da je pronađena čestica standardni Higgsov bozon, te da će škotski fizičar Peter Higgs za njega sljedeće godine dobiti Nobelovu nagradu.

Znanstvenici i sretni i tužni

Dr. Puljak kaže da bi znanstvenici potajno željeli da to nije Higgs standardnog modela jer bi se tada možda otvorila vrata nove fizike.

'S jedne stane nam je drago da je priroda lijepa i jednostavna kao što to predviđa standardni model, no mi bismo željeli pronaći objašnjenja za neke misteriozne pojave kao što su primjerice tamna tvar i tamna energija. Danas ne znamo od čega se sastoji čak 96 posto svemira. Poznata tvar, odnosno atomi, čine tek četiri posto svemira. Stoga svi priželjkujemo otkrića koja bi nam omogućila nove znanstvene proboje', rekao je dr. Puljak istaknuvši da ovi rezultati ipak ne isključuju sve popularne hipoteze poput supersimetrije ili teorije struna.

'Neke jednostavnije verzije supersimetrije smo već odbacili, no to ne znači da je supersimetrija u potpunosti otpala. Brojni fizičari danas vjeruju da je tamna tvar neka nova čestica koja bi se uskoro mogla pojaviti u našim akceleratorima. Znamo da ne bi smjela imati masu manju od određene, a kako je ne nalazimo na nekim energijama ta se granica iz dana u dan pomiče. Što se tiče tamne energije, tu je stvar puno složenija. Još uvijek nemamo ni dobro razrađenih modela koji bi je opisali. Neki pokušavaju u cijelu sliku ubaciti Higgsovo polje kao skalarno polje za razliku od vektorskih', objasnio je naš čestičar.

Još do prije nekoliko dana znanstvenom zajednicom širile su se glasine da bi otkrivena čestica ipak mogla imati neka egzotičnija, ne tako standardna svojstva. Američki fizičar Sean Michael Carroll u svojoj novoj knjizi čak spekulira da bi super-Higgs mogao biti 'veza između našeg svijeta i većeg dijela materije u svemiru'. Mnogi među njima vjerojatno će danas biti pomalo razočarani.

Akcelerator i detektori u Švicarskoj su trenutno ugašeni. U sljedeće dvije godine, koliko neće raditi, nadogradit će se i unaprijediti kako bi istraživali neka druga, viša energijska stanja još bliža onima s početka svemira.