MIRISNI SNOVI

Otkriven ugodan način liječenja fobija i PTSP-a!?

23.09.2013 u 15:50

Bionic
Reading

Američki su znanstvenici otkrili vrlo ugodan način rješavanja problema sa strahovima i traumatičnim iskustvima

Novo istraživanje, predstavljeno u časopisu Nature Neuroscience, pokazalo je da bi se fobije, a možda čak i PTSP mogli liječiti pomoću mirisa tijekom dubokog sna.

Poznato je da se ljudi već uspješno liječe od fobija tzv. sistemskom desenzitizacijom, odnosno metodom postupnog izlaganja pacijenata sve snažnijim uzrocima straha.

U novoj studiji stručnjaci su petnaestoro ispitanika pokazali fotografije dvaju različitih lica. Istovremeno su bili izloženi blagim elektrošokovima i različitim mirisima limuna, mente, klinčića ili drveta. Zbog elektrošokova naučili su povezivati lica i mirise sa strahom. Potom su ih znanstvenici odveli u laboratorij na spavanje. U fazi dubokog sna bili su na neko vrijeme izloženi isključivo mirisu koji je bio povezan samo s jednim od lica koje im je ranije pokazano. Konačno su im u budnom stanju ponovno pokazana oba lica. Mjerenja količine znojenja i snimanja magnetskom rezonancijom otkrila su promjene u područjima mozga povezanim s pamćenjem kao što je hipokampus te u aktivnostima u područjima povezanim s osjećajima kao što je amigdala. Pokazalo se da su se ispitanici manje bojali onog lica koje je bilo povezano s mirisom koji im je puštan dok su spavali. Efekt je bio najsnažniji kod onih koji su u dubokom snu proveli najviše vremena – 40 minuta.

Voditeljica istraživanja neuroznanstvenica dr. Katherina Hauner s Northwestern University Feinberg School of Medicine u Chicagu ističe da je ovo istraživanje djelovanja terapije trajalo samo jedan dan.

'Moramo stvarno vidjeti može li ono trajati tjednima, mjesecima ili godinama', rekla je i najavila da će trebati ispitati može li se slična metoda upotrijebiti za liječenje složenijeg PTSP-a.

Neki stručnjaci smatraju da bi se u terapijama mogli koristiti i mirisi i zvuci koji su povezani s određenim traumatičnim iskustvima. Primjerice žrtve automobilske nesreće mogle bi se u snu izlagati mirisima poput benzina i zvukovima kao što je škripanje kočnica.

Profesor Mark Mahowald član American Academy of Neurology kaže da je ovo istraživanje važno i uzbudljivo jer je podsjetnik da spavanje ne služi samo konsolidaciji pamćenja. 'Ono također može poništiti pamćenja. Brisanje sjećanja tijekom sna može biti važno za ljude s PTSP-om ili ovisnike o kemijskim sredstvima', rekao je Mahowald.

Znanstvenici vjeruju da bi nova tehnika mogla biti bezbolnija od sistemske desenzitizacije jer bi bezazleni mirisi liječili tijekom sna u podsvjesnom stanju pa možda ne bi povećavali tjeskobu, broj otkucaja srca ni krvni tlak.