SOFTVERSKO RJEŠENJE

Otkrijte koje aplikacije ubijaju vaš Android mobitel

08.11.2014 u 09:09

Bionic
Reading

Dok se za baterijske tehnologije već godinama čeka neko rješenje, proizvođači su se okrenuli učinkovitijim čipovima i softverskim optimizacijama kako bi osigurali što dulje trajanje uređaja. Nerijetko se ipak dogodi da korisnik ostane zatečen kratkim trajanjem baterije uređaja, a stranica MakeUseOf donosi nekoliko trikova za vlasnike Android uređaja, kako bi otkrili 'krivce' za to

Valja odmah zaboraviti na korištenje automatiziranih 'task killera' i tzv. RAM boostera jer naprave više štete nego koristi. S druge strane, postoji niz dijagnostičkih rješenja kojima će vlasnici Android mobitela otkriti u čem je točno riječ te osigurati nešto više vremena između punjenja uređaja.

Mobilna platforma Android već ima integriran sustav za upravljanje baterijom, a kada korisnik ne radi ništa na uređaju, prvo se zatamni ekran, pa se ugasi, pa slijede ostali procesi - sve do procesora. Određene aplikacije mogu iskoristiti tzv. wakelockove kako bi onemogućile takvo ponašanje uređaja. Aplikacija Wakelock Detector na žalost traži root access, no njom je moguće saznati mnogo više detalja o aplikacijama koje vole trošiti bateriju 'iza kulisa'. Nakon što se otkriju najgori primjeri, moguće ih je ugasiti ili jednostavno ukloniti s uređaja.


GSam Battery Monitor je jedan od kvalitetnijih pomoćnih alata koje se može naći na Google Play Storeu. Dok Android u novijim verzijama omogućava prikaz potrošnje po aplikaciji i niz drugih detalja, GSam osim potrošnje, aktivnosti aplikacija, temperature baterije i ostalih 'osnovnih' funkcija uključuje i niz drugih podataka, za koje je ipak nužan root access (wakelock, senzori i dr.).

Watchdog Task Manager je prastara aplikacija. Zadnju nadogradnju je dobila u veljači 2012. godine, no na stranici makeuseof.com navode kako je riječ o izvrsnom uratku. 'Posrijedi je jedan od najboljih alata za otkrivanje nevaljalih aplikacija, a vlasnici Android uređaja mogu redovito imati koristi od nje.' WTM nije automatizirani sustav koji 'ubija' aplikacije u pozadini, već je riječ o kvalitetnom dijagnostičkom alatu za praćenje rada uređaja u hrpi različitih parametara. Jedina mana koju se može naći aplikaciji jest činjenica da Android sustav stalno evoluira te postoji velika mogućnost da će app jednostavno postati nekompatibilan s novim verzijama.

Izvor: MakeUseOf