UPOZNAJTE T9000

Oprez, ovaj trojanac može snimati vaše razgovore na Skypeu

16.02.2016 u 07:17

Bionic
Reading

Koristite li Skype za video pozive ili konferencije, nemojte zanemariti rizik i opasnosti kojima vas može izložiti malver T9000

Trojanac T9000 je malver koji snima razgovore, u video ili tekstualnom obliku. Uspješno izmiče antimalver programima, a može funkcionirati tako da uopće niste svjesni kako postoji.

Riječ je o novom izdanju prijetnje računalnoj sigurnosti zabilježejnoj tijekom 2013. i 2014. godine. Omogućava pristup vašim privatnim informacijama tako što automatski preuzima enkriptirane poruke, snima zaslon i audio zapise te dokumente poslane Skypeom.

Iako jednostavan, malver je dovoljno pametan za prepoznavanje i izbjegavanje 24 različita seta sigurnosnog softvera, među kojima su i poznata imena kao što su BitDefender, Kaspersky, McAfee, Panda, TrendMicro, Norton i AVG, ali i razmjerno manje poznata kao što su INCAInternet, DoctorWeb, Baidu, TrustPortAntivirus, GData, VirusChaser, Panda, Kingsoft, Micropoint, Filseclab, AhnLab, JiangMin, Tencent, Rising i 360.


Da stvar bude još poraznija, vi ste taj koji je prihvatio trojanca kliknuvši na sadržaj za preuzimanje za koji niste baš bili posve sigurni o čemu se radi. Širi se spear phishing kampanjom, tijekom koje se predstavlja kao tvrtka ili pojedinac kojeg poznajete, potiče vas na preuzimanje privitka i zlorabi ranjivosti vašeg sustava zaštite.

Njegov proces instalacije provjerava skeniraju li ga programi protiv malvera i prilagođava se kako bi ostao neprepoznat. Potom potiho sjedi na vašem računalu i prikuplja sočne informacije, šaljući ih automatski hakerima. Cilja na podatke vezane uz financije, poslovne tajne, intelektualno vlasništvo i osobne informacije, uključujući korisnička imena i lozinke.

Zasad se čini kako cilja samo tvrtke, ali moglo bi ga se koristiti za bilo što.

Što možete poduzeti? Budite iznimno oprezni s datotekama formata .rtf u vašem e-mailu, kao i s zahjevima Windowsa u kojima je zatražen pristup 'explorer.exe' koji se pojavljuju dok koristite Skype. Ako su imalo sumnjivi, ne otvarajte ih i uskratite traženi pristup.

Naučite kako prepoznati sumnjiv privitak, ali i budite oprezni prilikom razmjene podataka i informacija na Skypeu.

Više:Make Use Of