DOBRI REZULTATI

Oporavak nakon sankcija: Huawei se vraća na tržište mobitela

29.12.2023 u 11:48

Bionic
Reading

Kineski tehnološki div Huawei Technologies očekuje znatno veći prihod u ovoj godini, objavio je član uprave Ken Hu, istaknuvši oporavak u poslovanju s mobitelima nakon višegodišnjih problema s američkim trgovinskim ograničenjima

Kompanija će ovu godinu zaključiti s prihodom većim od 700 milijardi juana (98,5 milijardi dolara), napisao je Hu u novogodišnjoj poruci radnicima, što bi predstavljalo povećanje za devet posto u odnosu na 2022.

Prognoza je nova potvrda Huaweijevog oporavka od posljedica sankcija kojima SAD od 2019. kineskim tvrtkama ograničava pristup ključnim globalnim tehnologijama kao što su poluvodiči. 'Nakon godina napornog rada uspjeli smo prebroditi oluju i ponovo poslujemo više-manje normalno', ustvrdio je Hu.

Huaweijev odjel uređaja, koji uključuje i poslovanje s mobitelima, postigao je u ovoj godini, po njegovim riječima, bolje rezultate no što se očekivalo.

U kolovozu kompanija je iznenadila svjetsku javnost novom serijom mobitela Mate60, u koje su, kako se vjeruje, ugrađeni čipovi razvijeni u Kini. Mnogi su seriju protumačili kao Huaweijev povratak na tržište mobitela u višoj cjenovnoj kategoriji nakon godina problema koje su mu zadale američke sankcije.

U listopadu Huawei je isporučio 83 posto više mobitela nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i bio je motor 11-postotnog rasta kineskog tržišta, prema Counterpointu. U idućoj godini uprava planira širiti poslovanje upravo u segmentu uređaja.

'Naše poslovanje s uređajima mora biti još spremnije za razvoj najboljih proizvoda u klasi i za izgradnju vrhunskog brenda s ljudskim 'štihom' ', stoji u pismu zaposlenicima.