533 milijuna korisnika

Opet krađa: Na Telegramu je moguće kupiti telefonske brojeve korisnika Facebooka, i to za 20 dolara

26.01.2021 u 09:41

Bionic
Reading

Prodaju vodi nepoznati korisnik, za distribuciju se koristi bot, a cijena jednog broja je, prema izvoru, 20 američkih dolara

Netko se, prenosi Verge, domogao baze podataka pune telefonskih brojeva Facebookovih korisnika te ih trenutno prodaje pomoću bota na Telegramu. Motherboard spominje sigurnosnog stručnjaka Alona Gala koji je u intervjuu rekao da osoba koja je pokrenula bot tvrdi da raspolaže sa informacijama oko 533 milijuna korisnika koji su Facebooku dali broj prije nego što je kompanija 2019. zakrpala ranjivost.

Kao što je riječ s većinom baza podataka, ne radi se samo o jednostavnim listama - potrebna je određena vještina za 'vađenje' korisnih informacija i što je još važnije - osoba mora imati interakciju s 'vlasnikom' baze. Zahvaljujući botu na Telegramu ovaj problem je, citiramo, riješen.

Bot dozvoljava dvije bitne stvari: ako klijent ima korisnički ID korisnika Facebooka, moguće je dobiti telefonski broj. Ako ima telefonski broj, može pronaći Facebook ID. Bot svako pronalaženje 'uparenih' informacija naplaćuje jedan 'kredit', odnosno 20 dolara. Ako netko želi kupiti više, 10.000 kredita može dobiti za 5000 dolara.

Bot je aktivan još od 12 siječnja, a podaci koje nudi su iz 2019., što možda zvuči kao staro - no valja voditi računa da malo ljudi mijenja telefonske brojeve. Da stvar bude još gora, Facebook je telefonske brojeve svojih korisnika koristio za provjeru u dva stupnja - kako bi spriječio neautorizirane prijave.

Nepoznato je jesu li autori izvornog članka i sigurnosni stručnjaci s kojima su razgovarali napravili nešto da ugase bot na Telegramu.