TOYOTA SKYDRIVE

Olimpijsku vatru 2020. u Tokiju bi mogao zapaliti - leteći automobil

17.05.2017 u 07:40

Bionic
Reading

Poznati japanski proizvođač automobila ima velike planove za nadolazeće Olimpijske igre u Tokiju - žele kreirati leteće vozilo koje bi zapalilo Olimpijsku vatru

Toyota je odlučila investirati 40 milijuna jena (oko 350 tisuća dolara) u relativno malu grupu Cartivator. Ova skupina entuzijasta već neko vrijeme radi na razvoju malenog letećeg automobila s tri kotača, poznatog kao Skydrive. Toyota je poželjela investirati i sudjelovati u razvoju upravo ovog segmenta, kako bi do 2020. godine možda bilo moguće prenijeti Olimpijsku baklju u tom vozilu te zapaliti Olimpijski plamen u Tokiju. 

Planovi govore o prvim probnim letovima već sljedeće godine. Dok je upravljanje na tlu relativno jednostavno za riješiti, Cartivator još mora raditi na razvoju tehnologije potrebne za kontrolu motora i stabilizaciju cijelog vozila u letu. 

Stvar je s razvojem počela zahvaljujući činjenici da su klasični automobili istovremeno i vrlo praktični i nezgodni u prometnim čepovima na cestama, pored toga što zagađuju okoliš. Rješenje bi bilo korištenje svojevrsnih hibrida koji bi se mogli uspravno vinuti u zrak po potrebi. 

Prototipi na kojima se trenutno radi bi trebali letjeti na visini od desetak metara, a tehnološko srce predstavljat će zapravo materijali iz bespilotnih RC letjelica. Očekivana maksimalna brzina prototipa bit će oko 100km/h, a moći će se kretati i uobičajenim cestama. 

Jasno, za ovakvo što će biti potrebni i novi propisi - no s obzirom da se u razvoj letećeg automobila uključuju i divovi poput Toyote, jedini problem oko toga je vrijeme potrebno da se pronađu odgovarajuće sigurnosne mjere i sl. materijal. Independent prenosi kako su globalni tehnološki divovi Tesla i Google itekako zainteresirani za tehnologije u ovom segmentu.

'Automobili budućnosti će možda izgledati potpuno drugačije od ovoga danas', izjavio je neimenovani Toyotin službenik.

Cartivator i Toyota nisu jedini par koji se odlučio na značajnije istraživanje svijeta letećih automobila. Tvrtke iz Kine, SAD-a, Njemačke i Nizozemske su se uključile u svojevrsnu utrku, a obećanja nisu magična. Većina letjelica koje se planiraju u ovom ili onom obliku imaju domet od tristotinjak kilometara i maksimalnu brzinu do 300km/h.