TOTALNI OPOZIV

Toyota povlači 2,9 milijuna automobila zbog neispravnih zračnih jastuka, evo koliko u Hrvatskoj

31.03.2017 u 10:36

Bionic
Reading

U sklopu opoziva neispravnih zračnih jastuka koje je proizvela japanska tvrtka Takata, na servis u Europi ide 350.000 vozila Toyote, od toga 740 primjeraka u našoj državi

Toyota je potvrdila da će u sklopu opoziva izazvanog ugradnjom potencijalno opasnih zračnih jastuka, koje je za nju i druge tvrtke u automobilskoj industriji proizveo dobavljač dijelova Takata, u servise pozvati cca 2,9 milijuna vozila širom svijeta, prenosi Reuters.

Pirotehnički moduli za napuhavanje zračnih jastuka tvrtke Takata mogu eksplodirati nakon prolongirane izloženosti visokim temperaturama, a s njima se povezuje ukupno 16 smrtnih slučajeva, najvećim dijelom u SAD-u.

Globalno su u slučaju Toyote pogođeni modeli Corolla te kompaktni SUV RAV4, a opozvano je 1,16 milijuna vozila u Oceaniji i na Bliskom istoku, dok na Japan otpada 750.000 vozila, a na Europu 350.000 komada. Iz Toyote Hrvatske su za tportal naveli kako će u našoj zemlji biti opozvano 740 vozila različitih modela - Yaris, Corolla, Avensis - te kako će njihovi vlasnici biti pisanim putem pozvani u ovlaštene servise na pregled.

Ukupno će biti ili je već opozvano 100 milijuna vozila u čitavom svijetu, a tvrtka Takata traži investitore koji bi joj pomogli da prebrodi financijski tešku situaciju jer će samo u SAD-u morati platiti milijardu dolara kazne.